Ingredients
-
250g + do podsypania Mąka pszenna
-
125ml gorącej Woda
-
35g Olej kokosowy
-
1 łyżeczka Proszek do pieczeniapłaska
-
1 łyżeczka Sólpłaska
Tortilla meksykańska to zdecydowanie moje ulubione pszenne pieczywo. Te pszenne placki świetnie nadają się do serwowania w formie wrapów lub jako dodatek do takich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka. Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy (tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła mi, że muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim, nie mniej ważnym, były oczywiście wiadomości od Was.
Jest to najbardziej podstawowy przepis na tortille. Będę na pewno główkował jeszcze nad opcjami bezglutenowymi, żeby urozmaicić sobie i Wam dietę. Nie zmienia to jednak faktu, że glutenowa jest najlepsza.
Na co zwracać uwagę?
Przede wszystkim placki powinny być cienkie. Prawie jak bibułka czy kartka papieru. Ja formuję w rękach, jeśli robię je mniejsze lub za pomocą wałka przy większej średnicy. Nie przeszkadzają mi nierówne placki, ale jeśli chcesz mieć idealnie okrągłe, to użyj talerzyka do wycinania. Ważnym jest dobrze podsypać mąką stolnicę i placki. Kilka razy zdarzyło mi się dać za mało mąki do podsypania i nie mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię… No i własnie, jak już je przeniesiecie na patelnię ważnym jest, żeby za długo na niej nie siedziały (około 1 min), bo później przy zwijaniu mogą popękać.
Składniki
Mąka pszenna:: 250g + do podsypania | |
Woda:: 125ml gorącej | |
Olej kokosowy:: 35g | |
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i gorącą wodę, i zacznij wyrabiać robotem kuchennym, łyżką lub własnymi rękami. W związku z tym, że jest dodawana gorąca woda, to nie polecałbym wsadzać łapek. Wyrabianie powinno zająć około 1 minutę. Po tym czasie ciasto już jest gładkie. Odłóż je do miski, przykryj ściereczką i daj około 15 minut na dojście do siebie - w końcu zostało potraktowane gorącą wodą. |
2
Gotowe
|
Podsyp stolnicę mąką. Wyjmij ciasto, wyrabiaj przez chwilę i podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj w kulkę. Upewnij się, że blat jest dobrze pokryty mąką i zacznij wałkować ciasto tak, żeby powstał mniej więcej cienki, okrągły placek. Jeśli chcesz wyrównać, użyj noża i talerza. Ja jednak zostaję przy stylu rustykalnym. |
3
Gotowe
|
Ustaw patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia jest już rozgrzana, kładź placki i smaż z każdej strony po około 1 minucie. Gdy na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że powoli trzeba zabierać się za obracanie. |
4
Gotowe
|
Gotowe tortille przykryj ściereczką, żeby nie straciły wilgoci. Przechowuj je w papierowej torbie, pod ściereczką lub w specjalnym naczyniu przez około 24 godziny. Możesz również umieścić je w zamrażarce. |
W końcu udało mi się znaleźć jakiś fajny przepis na tortille ^^ Tylko pytanie: jaką mąkę dokładnie polecasz? Orkiszową pełnoziarnistą czy zwykłą?
Orkiszową lub pszenną chlebową/normalną 🙂