Ingredients
-
2 kostki Tofu naturalneokoło 360g
-
1 łyżka Suszony majeranek
-
2 łyżki Sos sojowy ciemny
-
6 łyżek Sos sojowy jasny
-
1 duża Cebula biała
-
1 duże JabłkoNajlepiej wybrać twardą odmianę
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
do smaku Pieprz czarny
-
Do podania
-
Ziemniaki
-
Natka pietruszki
Przed przejściem na weganizm byłem wielkim fanem podrobów. Jednym z ulubionych dań, serwowanych przez moją mamę, była wątróbka z cebulą i jabłkiem. Co prawda samej wątróbki mi nie brakuje, ale już smaku cebulki, jabłka i majeranku tak. Dlatego właśnie postanowiłem odtworzyć (z przymrużeniem oka) tamten smak, robiąc tofu z cebulą i jabłkiem.
Jestem ogromnym zwolennikiem mieszania smaków słodkich i słonych. Jeszcze kilka lat wstecz, gdy byłem gruby, potrafiłem pożerać niepoliczalną ilość czekolady lub draży z paluszkami. Zostało mi to do dzisiaj…. Oczywiście nie pochłanianie bez umiaru snacków, ale raczej łączenie smaków. Jednymi z moich ulubionych, dostępnych na blogu, są tofu w sosie orzechowym, sos orzechowy (na mleczku kokosowym) czy bliskowschodnia kasza jaglana. Zachęcam do wypróbowania.
Oczywiście sama nazwa „wegańska wątróbka” jest trochę na wyrost. Fani podrobów na pewno zaczną wytykać, że to nie jest to, że nic wątróbki nie zastąpi. Mają racje! Dlatego trzeba na to patrzeć jak na tofu z cebulą i jabłkiem, a nie jak na wątróbkę z cebulą i jabłkiem. Wątróbka była inspiracją dla tego dania.
Jeśli boisz się takiego łączenie smaków, to przestań! Tofu z cebulą i jabłkiem jest naprawdę pyszne. Wystarczy się przemóc raz, spróbować czegoś, co naprawdę jest dobrze zrobione i gwarantuję Ci, że się zakochasz.
Składniki
Tofu naturalne:: 2 kostki | |
Suszony majeranek:: 1 łyżka | |
Sos sojowy ciemny:: 2 łyżki | |
Sos sojowy jasny:: 6 łyżek | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Jabłko:: 1 duże | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Do podania |
|
Ziemniaki:: | |
Natka pietruszki:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Tofu przekroić wzdłuż i pokroić na plasterki grubości palca. |
2
Gotowe
|
Umieść je w misce i wlej cały ciemny sos sojowy oraz 3 łyżki jasnego. Dobrze wymieszaj i odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki. Dobrze by było od czasu do czasu przemieszać. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego i umieść tofu wraz z pozostałym w misce sosem sojowym. Smaż z obu stron po kilka minut. |
4
Gotowe
|
Usmażone tofu przenieś na bok. Ponownie umieść patelnię na ogniu, daj 1 łyżkę oleju i smaż pokrojoną w piórka cebulę. Po kilku minutach dodaj jabłka, 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę suszonego majeranku. |
5
Gotowe
|
Po 5 minutach dodaj tofu, wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś przez kolejne 10 minut. Po tym czasie sprawdź czy jabłka zmiękły, spróbuj i dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie sosem sojowym. |
Takiego tofu to jeszcze nie widziałam 😀 Super pomysł (pewnie smakuje lepiej niż wersja tradycyjna ;))