Ingredients
-
2 kostki Tofu naturalnetwardego
-
2 średnie Cebula czerwona
-
250g Pieczarki
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Bazylia
-
200g Bułka tartamoże być bezglutenowa
-
4 łyżki Ajwar
-
5 sztuk Pomidory suszone
-
2 łyżeczki Sól
-
do smażenia Olej kokosowy
-
Opcjonalnie
-
do panierowania Bułka tarta
Tofu burger
Ciągle poszukuję fajnych i nowych rozwiązań, żeby wykorzystać tofu w moich przepisach. Często spotykam się z opinią, że tofu jest niedobre, smakuje jak nic i jak w ogóle można to jeść… rzeczywiście, jeśli tofu jest kiepsko przyrządzone, to nieważne jak wielkie chęci posiadamy, nasze danie będzie ble. Dlatego właśnie, z myślą o wszystkich tych, którzy chcą przekonać się do tego produktu, przygotowałem burgery z tofu. W smaku są to moje ulubione wegańskie burgery.
Na co uważać w tofu burgerach?
Myślę, że jedną z najważniejszych rzeczy (poza składnikami) jest ich grubość. Tutaj rozmiar ma duże znaczenie… im burgery są cieńsze, tym smaczniejsze wychodzą. Lepiej tak jak ja, ulepić cieńsze i nawet wpakować dwie sztuki do buły, niż męczyć się z grubym, który w środku będzie po prostu średni, ponieważ odpowiednio się nie wysuszy.
Czy można je upiec w piekarniku?
Tofu burgery oczywiście można przygotowywać również w piekarniku.
Czy tofu ma znaczenie?
Tak! Wybieraj to, które jest twarde! Jeśli nie możesz znaleźć naturalnego, które ma około 12-14g białka na 100g lub więcej, to weź tofu wędzone. Przy zbyt miękkim tofu nasz tofu burger będzie po prostu miał kiepską konsystencję.
Jak podawać?
Możesz zaserwować w formie kotletów z ziemniaczkami i kapustką lub jak tytułowy burger z tofu. Ja polecam dać do środka wegański majonez, odrobinę ajwaru lub keczupu i świeże warzywa.
Składniki
Tofu naturalne:: 2 kostki | |
Cebula czerwona:: 2 średnie | |
Pieczarki:: 250g | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Bazylia:: 1 łyżka | |
Bułka tarta:: 200g | |
Ajwar:: 4 łyżki | |
Pomidory suszone:: 5 sztuk | |
Sól:: 2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Opcjonalnie |
|
Bułka tarta:: do panierowania |
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
Pieczarki i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Na rozgrzanej patelni smaż je przez kilka minut. |
2
Gotowe
5 min
|
Do malaksera wrzuć jedną kostkę tofu, bazylię, suszone pomidory, sól oraz czosnek. Zblenduj na gładko. |
3
Gotowe
30 min
|
Wymieszaj zmiksowane tofu za pomocą łyżki z usmażonymi pieczarkami i cebulą oraz ajwarem i bułką tartą. Dodaj starte na dużych oczkach tofu i ponownie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20-30 minut, żeby smaki się przegryzły. |
4
Gotowe
20 min
|
Wyjmij masę z lodówki. Rozgrzej patelnię z olejem. Formuj niezbyt grube kotleciki i jeśli chcesz, opanieruj je w bułce tartej (polecam). Smaż z obu stron na średnim ogniu. Gdy są już gotowe, możesz je umieścić na ręczniku papierowym. |