Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami

0 0
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Cebula: 100g
Mąka pszenna: 250g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Masło roślinne: 125g
Mak: 1-2 łyżeczki
Cebula: 3 sztuki
Por: 1 sztuka
Czosnek: 6 ząbków
Masło roślinne: 4 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sól: szczypta
Białe wytrawne wino: 100 ml
Pieczarki: 250g
Masło roślinne: 2 łyżki
Sól: szczypta
Tofu naturalne: 180-200g
Mleczko kokosowe: 100 ml
Mleko roślinne: 100 ml
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Mąka kukurydziana: 2 łyżki
Musztarda: 1 łyżeczka
Sól i pieprz: do smaku

Tarta wcale nie musi być na słodko! Zobacz jak zrobić PRZEPYSZNĄ wytrawną tartę!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

Share

Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści domowych wypieków. Dzisiaj postanowiłem upiec tartę, ale tym razem nie na słodko, a na wytrawnie. Tarta cebulowa, to świetny pomysłem na kolację, której towarzyszy kieliszek białego wina, chociaż oczywiście na obiad również sprawdzi się rewelacyjnie! Można ją zajadać samą lub z dowolną sałatką.

Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami

Na spodzie dzisiejszej tarty znalazło się kruche ciasto, które zostało przeze mnie wzbogacone o startą cebulę oraz mak. Te dwa składniki nadają ciastu wyjątkowego smaku i wyglądu. Środkowa warstwa to usmażona cebula z czosnkiem oraz porem, które zostały podduszone na odrobinie białego wina. Całość zalałem mieszanką tofu naturalnego i kremowego mleczka kokosowego… Na wierzchu oczywiście nie mogło zabraknąć podsmażonych wcześniej brązowych pieczarek, których smak i aromat wspaniale współgra z pozostałymi składnikami.

Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami, to wyjątkowe danie, które zrobi ogromne i bardzo pozytywne wrażenie zarówno na Tobie, jak i na Twoich współbiesiadnikach. Możesz ją podawać jeszcze ciepłą, wprost z piekarnika, jak i zupełnie przestudzoną. Nie ma to znaczenia, ponieważ zawsze smakuje tak samo dobrze.

Lubisz posiłki, które możesz zaserwować wprost ze swojego piekarnika? Może Cię zainteresować m.in. papryka faszerowana, wegańska lasagne, zapiekanka z ryżem i brokułem lub francuska zapiekanka z soczewicą. Sprawdź również pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz jednak pora zabrać się za pichcenie. W końcu tarta cebulowa sama się nie zrobi!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Cebula: 100g
Mąka pszenna: 250g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Masło roślinne: 125g
Mak: 1-2 łyżeczki
Cebula: 3 sztuki
Por: 1 sztuka
Czosnek: 6 ząbków
Masło roślinne: 4 łyżki
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Sól: szczypta
Białe wytrawne wino: 100 ml
Pieczarki: 250g
Masło roślinne: 2 łyżki
Sól: szczypta
Tofu naturalne: 180-200g
Mleczko kokosowe: 100 ml
Mleko roślinne: 100 ml
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Mąka kukurydziana: 2 łyżki
Musztarda: 1 łyżeczka
Sól i pieprz: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Po kilku minutach powinno wyjść jednolite ciasto. Odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

W międzyczasie cebulę i pora pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej roślinne masło i smaż je przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cukier trzcinowy oraz szczyptę soli i smaż kolejne 2 minuty. Wlej wino i duś na średnim ogniu do momentu odparowania płynu, czyli około 10-15 minut.

3
Gotowe

Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło roślinne i smaż pieczarki na złoty kolor. Oprósz je delikatnie solą.

4
Gotowe

Do kielicha blendera dodaj tofu, mleczko kokosowe, mleko roślinne, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą oraz musztardę i przyprawy. Zblenduj na gładko. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta na naleśniki.

5
Gotowe

Ciasto rozwałkuj delikatnie podsypując mąką, a następnie wyłóż nim foremkę na tartę. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rwać, po prostu powyklejaj nim formę. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika.

6
Gotowe

Po tym czasie wyjmij ciasto, wyłóż na nim kolejno usmażoną cebulę, wylej zblendowaną masę, a na górze ułóż pieczarki. Wstaw foremkę ponownie do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami jest już gotowa. Odstaw do przestygnięcia, krój i zajadaj.

Konrad Budzyk

Burger z buraka i kaszy jaglanej
previous
Burger z buraka i kaszy jaglanej
Wegańska tarta z cukinią i papryką
next
Wegańska tarta z cukinią i papryką
Burger z buraka i kaszy jaglanej
previous
Burger z buraka i kaszy jaglanej
Wegańska tarta z cukinią i papryką
next
Wegańska tarta z cukinią i papryką
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Rewelacja, smakuje całej rodzinie – także tej nie wegańskiej części i tym, którzy dopiero przekonują się do pora 😃. Polecamy!

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło 🙂

Anita

Super przepis, do wielokrotnej powtórki!

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here