Ingredients
-
Ciasto
-
100g Cebula
-
250g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Sól
-
125g Masło roślinne
-
1-2 łyżeczki Mak
-
3 sztuki Cebula
-
1 sztuka Por
-
6 ząbków Czosnek
-
4 łyżki Masło roślinne
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
szczypta Sól
-
100 ml Białe wytrawne wino
-
250g Pieczarki
-
2 łyżki Masło roślinne
-
szczypta Sól
-
180-200g Tofu naturalne
-
100 ml Mleczko kokosowe
-
100 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
2 łyżki Mąka kukurydziana
-
1 łyżeczka Musztarda
-
do smaku Sól i pieprz
Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści domowych wypieków. Dzisiaj postanowiłem upiec tartę, ale tym razem nie na słodko, a na wytrawnie. Tarta cebulowa, to świetny pomysłem na kolację, której towarzyszy kieliszek białego wina, chociaż oczywiście na obiad również sprawdzi się rewelacyjnie! Można ją zajadać samą lub z dowolną sałatką.
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
Na spodzie dzisiejszej tarty znalazło się kruche ciasto, które zostało przeze mnie wzbogacone o startą cebulę oraz mak. Te dwa składniki nadają ciastu wyjątkowego smaku i wyglądu. Środkowa warstwa to usmażona cebula z czosnkiem oraz porem, które zostały podduszone na odrobinie białego wina. Całość zalałem mieszanką tofu naturalnego i kremowego mleczka kokosowego… Na wierzchu oczywiście nie mogło zabraknąć podsmażonych wcześniej brązowych pieczarek, których smak i aromat wspaniale współgra z pozostałymi składnikami.
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami, to wyjątkowe danie, które zrobi ogromne i bardzo pozytywne wrażenie zarówno na Tobie, jak i na Twoich współbiesiadnikach. Możesz ją podawać jeszcze ciepłą, wprost z piekarnika, jak i zupełnie przestudzoną. Nie ma to znaczenia, ponieważ zawsze smakuje tak samo dobrze.
Lubisz posiłki, które możesz zaserwować wprost ze swojego piekarnika? Może Cię zainteresować m.in. papryka faszerowana, wegańska lasagne, zapiekanka z ryżem i brokułem lub francuska zapiekanka z soczewicą. Sprawdź również pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz jednak pora zabrać się za pichcenie. W końcu tarta cebulowa sama się nie zrobi!
Składniki
Ciasto |
|
Cebula: 100g | |
Mąka pszenna: 250g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Masło roślinne: 125g | |
Mak: 1-2 łyżeczki | |
Cebula: 3 sztuki | |
Por: 1 sztuka | |
Czosnek: 6 ząbków | |
Masło roślinne: 4 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
Sól: szczypta | |
Białe wytrawne wino: 100 ml | |
Pieczarki: 250g | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Sól: szczypta | |
Tofu naturalne: 180-200g | |
Mleczko kokosowe: 100 ml | |
Mleko roślinne: 100 ml | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Mąka kukurydziana: 2 łyżki | |
Musztarda: 1 łyżeczka | |
Sól i pieprz: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto. Po kilku minutach powinno wyjść jednolite ciasto. Odstaw na 15 minut. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie cebulę i pora pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej roślinne masło i smaż je przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj cukier trzcinowy oraz szczyptę soli i smaż kolejne 2 minuty. Wlej wino i duś na średnim ogniu do momentu odparowania płynu, czyli około 10-15 minut. |
3
Gotowe
|
Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło roślinne i smaż pieczarki na złoty kolor. Oprósz je delikatnie solą. |
4
Gotowe
|
Do kielicha blendera dodaj tofu, mleczko kokosowe, mleko roślinne, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą oraz musztardę i przyprawy. Zblenduj na gładko. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta na naleśniki. |
5
Gotowe
|
Ciasto rozwałkuj delikatnie podsypując mąką, a następnie wyłóż nim foremkę na tartę. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rwać, po prostu powyklejaj nim formę. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ciasto przez około 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika. |
6
Gotowe
|
Po tym czasie wyjmij ciasto, wyłóż na nim kolejno usmażoną cebulę, wylej zblendowaną masę, a na górze ułóż pieczarki. Wstaw foremkę ponownie do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami jest już gotowa. Odstaw do przestygnięcia, krój i zajadaj. |
Rewelacja, smakuje całej rodzinie – także tej nie wegańskiej części i tym, którzy dopiero przekonują się do pora 😃. Polecamy!
Super! Bardzo mi miło 🙂
Super przepis, do wielokrotnej powtórki!