Ingredients
-
500g Mąka pszenna
-
300 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Olej rzepakowy
-
7g Suche drożdże
-
2 łyżeczki Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
Dodatkowo
-
do posypania Mak
-
do posmarowania Mleko roślinne
Po pieczywo sięgam praktycznie codziennie. Bardzo lubię na śniadanie pałaszować kanapki z domowym hummusem lub pasztetem z soczewicy, udekorowane świeżymi, sezonowymi warzywami. Często piekę klasyczny chleb pszenny na drożdżach, ponieważ jest niezwykle prosty do ukręcenia i zawsze wychodzi IDEALNY! Do jego wykonania potrzebne jest tylko kilka składników, które zawsze mam w domowej spiżarce.
Szybki i prosty chleb pszenny
Bardzo często dostawałem od Was wiadomości, w jaki sposób zrobić ekspresowy i zarazem wegański chleb pszenny. Nic dziwnego, skoro tak dużą popularnością wśród czytelników bloga cieszą się domowe wypieki, w tym między innymi bułki pszenne i bułeczki czosnkowe. Myślę, że również ten przepis na chleb pszenny będzie dla Was pomocny.
Jakiej mąki użyć, aby zrobić domowy chleb?
Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej typ pomiędzy 500 a 750. Jest to zwykła, biała mąka dostępna w każdym sklepie.
Jakiego mleka użyć, żeby wyszedł NAJLEPSZY wegański chleb?
Najczęściej używam mleka sojowego słodzonego. Nada się natomiast również każde inne. Mleko nie jest niezbędne, można je nawet zastąpić wodą. Ja jednak lubię tą mleczną nutę, dlatego Tobie również polecam go użyć 😉
Czym udekorować chleb?
Polecam posypać chleb makiem lub sezamem. Nada się również słonecznik, jak i dynia, ale te dwie pierwsze propozycje moim zdaniem pasują najlepiej.
Składniki
Mąka pszenna: 500g | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Olej rzepakowy: 3 łyżki | |
Suche drożdże: 7g | |
Cukier: 2 łyżeczki | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Dodatkowo |
|
Mak: do posypania | |
Mleko roślinne: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Wyrośnięte ciasto natnij w kilku miejscach. Posmaruj odrobiną mleka roślinnego i posyp makiem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chleb przez około 40-50 minut. Po tym czasie wyjmij foremkę z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij chleb i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia. Chleb pszenny na drożdżach jest już gotowy. Smacznego! |