Szybka zupa krem ze szparagów

0 0
Szybka zupa krem ze szparagów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 mała
Olej: 2 łyżki
Szparagi: 250g
Groszek mrożony: 100g
Czosnek: 1 ząbek
Bulion warzywny: 300ml
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.

Prosta i szybka zupa ze szparagów? Lepiej nie mogłeś trafić!

  • 15 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.

Share

Szybka zupa krem ze szparagów

Wiosna bardzo kojarzy mi się ze szparagami. Sezon na nie zaczyna się końcem marca, a kończy w okolicach pierwszej połowy czerwca. W tym przedziale są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, chociaż tanie zazwyczaj nie są. Jak każde warzywo, tak i szparagi można wykorzystać do prawie wszystkiego. Pierwszym przepisem na blogu było risotto ze szparagami i groszkiem, natomiast dzisiaj mam propozycję na pierwsze danie. Szybka zupa krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę.

Z czym podawać krem ze szparagów?

Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni, które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄

Kilka zup, które również gorąco Ci polecam

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 mała
Olej: 2 łyżki
Szparagi: 250g
Groszek mrożony: 100g
Czosnek: 1 ząbek
Bulion warzywny: 300ml
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Pieprz i sól: do smaku
Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez około 2 minuty. Dodaj groszek, szparagi pokrojone w 2-3cm kawałki, pozbawione łykowatych końcówek oraz obrany i posiekany czosnek. Smaż przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Dodaj bulion, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie szparagi powinny być już miękkie. Zmiksuj zawartość garnka na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku i... tyle! Możesz podać z posiekanym świeżym koperkiem.

Konrad Budzyk

previous
Podpłomyki z patelni
next
Risotto z dynią
previous
Podpłomyki z patelni
next
Risotto z dynią
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here