Ingredients
-
1 mała Cebula
-
2 łyżki Olej
-
250g Szparagi
-
100g Groszek mrożony
-
1 ząbek Czosnek
-
300ml Bulion warzywny
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
do smaku Pieprz i sól
-
Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić.
Szybka zupa krem ze szparagów
Wiosna bardzo kojarzy mi się ze szparagami. Sezon na nie zaczyna się końcem marca, a kończy w okolicach pierwszej połowy czerwca. W tym przedziale są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze, chociaż tanie zazwyczaj nie są. Jak każde warzywo, tak i szparagi można wykorzystać do prawie wszystkiego. Pierwszym przepisem na blogu było risotto ze szparagami i groszkiem, natomiast dzisiaj mam propozycję na pierwsze danie. Szybka zupa krem ze szparagów, to idealna propozycja do osób, które cenią sobie prostotę.
Z czym podawać krem ze szparagów?
Oczywiście można klasycznie zrobić lub kupić grzanki. Ja natomiast zrobiłem ekspresowe podpłomyki z patelni, które wymiatają w kategorii pieczywa bez drożdży 😄
Kilka zup, które również gorąco Ci polecam
- Zupa krem z pieczarek
- Zupa marchewkowa krem
- Indyjska zupa kalafiorowa
- Krem cebulowy po azjatycku
- Zupa orzechowa
- Gazpacho
Składniki
Cebula: 1 mała | |
Olej: 2 łyżki | |
Szparagi: 250g | |
Groszek mrożony: 100g | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Bulion warzywny: 300ml | |
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zupę delikatnie oprószyłem posiekanym koperkiem, co polecam zrobić. |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Dodaj bulion, mleczko kokosowe i sok z cytryny. Gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie szparagi powinny być już miękkie. Zmiksuj zawartość garnka na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku i... tyle! Możesz podać z posiekanym świeżym koperkiem. |