Ingredients
-
140g Kasza manna
-
130g Mąka pszenna
-
120g Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1kg Jabłka
-
1-2 łyżeczki Cynamon
-
120g Masło roślinne
Jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka. Można ją zrobić na wiele sposobów, a dzisiaj pokażę Ci ten najmniej pracochłonny i czasochłonny. Szarlotka sypana, bo to właśnie o niej mowa, to najprostszy przepis na prawilną szarlotkę jaki znam. Do jej przygotowania wystarczy Ci kilka łatwo dostępnych składników i szczypta chęci. Jestem przekonany, że szarlotka sypana posmakuje każdemu…!
Szarlotka sypana
Czym wyróżnia się dzisiejszy przepis? Do przygotowania szarlotki sypanej nie musisz mozolnie ugniatać ciasta! Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie w tortownicy na przemian ze startymi jabłkami wysyp powstałą mieszankę, zetrzesz margarynę lub masło roślinne i upieczesz w piekarniku. Prawda, że jest to dziecinnie proste?
Z czym podawać szarlotkę?
Do każdej szarlotki niezmiennie pasują lody waniliowe oraz słony karmel. Na blogu znajdziesz nawet przepis na wegański słony karmel, który ukręciłem specjalnie z myślą o dzisiejszym cieście.
Jakiej użyłem foremki?
Była to tortownica o średnicy 20 cm. Jeśli masz większą tortownicę lub blaszkę, to potrzebna będzie większa ilość składników.
Jak przechowywać szarlotkę?
Jeśli zastanawiasz się jak długo szarlotka sypana może być przechowywana, to przestań się zastanawiać… Jest tak pyszna, że cała tortownica szarlotki zniknie w zaledwie kilka chwil!
Lubisz domowe słodkości? Z pewnością posmakuje Ci wegańska chałka, którą okrasiłem kruszonką. Wspaniałe są również bułeczki cynamonowe oraz ciasto z borówkami, które niedawno zawitało na bloga… Tyle pyszności, że czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie!
Składniki
Kasza manna: 140g | |
Mąka pszenna: 130g | |
Cukier trzcinowy: 120g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Jabłka: 1kg | |
Cynamon: 1-2 łyżeczki | |
Masło roślinne: 120g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Masło roślinne umieść w zamrażalniku. Ułatwi Ci to ścieranie go w późniejszym etapie. |
2
Gotowe
|
W misce wymieszaj bardzo dokładnie kaszę manną, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. |
3
Gotowe
|
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki (ogryzki wyrzuć). Sok który wypłynie z jabłek odlej do szklanki, dodaj do jabłek cynamon i wymieszaj dokładnie. |
4
Gotowe
|
Tortownicę wysmaruj bardzo dokładnie masłem roślinnym. |
5
Gotowe
|
Mieszankę suchych składników podziel na 3 równe części. Wsyp pierwszą z nich i wyrównaj warstwę. Następnie wyłóż połowę jabłek, wysyp drugą część suchych składników, rozłóż równomiernie pozostałe jabłka. Na wierzch wysyp ostatnią część suchych składników. |
6
Gotowe
|
Masło roślinne zetrzyj na dużych oczkach i rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta. |
7
Gotowe
|
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Odstaw do przestygnięcia i.... ZAJADAJ! |
Mam pytanie czy próbowałeś polać karmelem z Twojego przepisu, całe ciasto ? Bo zastanawiam się nad tym. Dzięki za przepis ☺️
Tak i to jest pyszny pomysł 🙂
Czy zamiast masła roślinnego można dać margarynę?
Tak 🙂