Ingredients
-
250g Daktyle
-
450ml Woda
Syrop daktylowy
Wielu z Was jest zafiksowanych na punkcie zdrowego odżywiania, co się przekłada na zdrowe zamienniki tego, co znamy z naszej kuchni. Dzisiejszy przepis na syrop daktylowy to zbawienie dla osób unikających cukru, miodu lub ich sklepowych zamienników. Robi się go bardzo prosto, a w przepisach z użyciem miodu spokojnie może go zastąpić. Jest stosunkowo mało kaloryczny i przyjemnie karmelkowy w smaku.
Tym razem do jego przygotowania użyłem najtańszych daktyli. Oczywiście możesz użyć odmiany medjool, ale pamiętaj, żeby wtedy daktyle zalać mniejszą ilością wody. W przeciwnym wypadku syrop daktylowy będzie zbyt wodnisty.
Do czego można użyć syrop z daktyli?
Oj, zastosowań jest wiele. Tak naprawdę, jak wcześniej wspomniałem, możemy go użyć jako zamiennik dla miodu w wielu przepisach. Świetnie również sprawdzi się w koktajlach -> przepisy na koktajle (zwłaszcza w towarzystwie bananów), jak i słodkich pastach.
Co z przechowywaniem?
W lodówce spokojnie może postać ponad tydzień, ale u mnie zazwyczaj nie przetrwa nawet kilku godzin, bo od razu mam dla niego masę zastosowań.
Wykonanie
1
Gotowe
30 min
|
Daktyle zalej gorącą wodą na minimum 30 minut. Jeśli chcesz, możesz zalać je również zimną na 8-12 godzin. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie przełóż daktyle razem z wodą (z moczenia) do blendera i miksuj przez 3-5 minut. Syrop musi być gładki. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. |
Nie wiedziałam, że ten syrop jest tak łatwy do zrobienia! Kupuje daktyle i robię, dużo tańsza wersja niż ta ze sklepu 🙂 Dziękuję Ci za przepis 😀
Ile dni może stać w lodówce ten syrop? Przepis super!!!
Wydaje mi się, że tydzień spokojnie 🙂
U mnie stoi „bezterminowo” i nic się nie dzieje z nim złego.
Ja właśnie ostatnio zobaczyłam, że sklep z którego często zamawiam zdrową żywność (Krukam) wprowadził właśnie taki produkt. Robiłam zamówienie i skusiłam się na syrop z daktyli. Myślę, że to będzie super dodatek do lodów, czy słodzik do herbaty.