Ingredients
-
1 szklanka Woda
-
1 szklanka Cukier
-
2 gałązki Rozmaryn
Syrop cukrowy rozmarynowy
Jakiś czas temu za sprawą siostry, zainteresowałem się infuzowanymi syropami i alkoholami. W skrócie chodzi o to, że jeden produkt przechodzi smakiem i aromatem drugiego. W związku z tym, że poza BlendMAN-em, jestem również barMAN-em, postanowiłem przygotować prosty, ale „inny” syrop cukrowy do drinków alkoholowych i bezalkoholowych. Na pierwszy ogień poszedł syrop rozmarynowy, czyli dzisiejszy bohater wpisu.
Do czego można go użyć?
Świetnie sprawdza się w połączeniu z cytrusami, więc lemoniada na bazie tego syropu, to bajka. Jeśli chodzi o alkohole, to osobiście próbolwałem łączyć tylko z ziołowymi (Jagermeister i Becherovka). Muszę przyznać, że rozmarynowy finish na końcu języka jest perfekcyjny.
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozmaryn bez łodyg umieść w garnku. Zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij go, dodaj cukier i intensywnie mieszaj, żeby dobrze się rozpuścił. Tak przygotowany syrop ostudź, przelej do buteleczki i trzymaj w lodówce nawet przez kilka tygodni. |
syrop jest super, oceniam na 5, sorki ale przez przypadek zaznaczyła mi sie jedna gwiadka 🙁
Bardzo mi miło, że syrop rozmarynowy Ci posmakował! Nic się nie dzieje, w takim razie usuwam ocenę. Czasami się niestety zdarzają takie przypadkowe kliknięcia 🙂