Ingredients
-
200g Marchewka
-
1/2 małej Cebula biała
-
1/4 sztuki Pomarańcza
-
2 łyżeczki Ocet jabłkowy
-
1 łyżka Olej
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
Do przybrania
-
1 łyżka Pestki dyni
Surówka z marchewki
Jak już wspomniałem przy okazji poprzedniego przepisu, nie ma dla mnie kompletnego obiadu, w którym jest ziemniak i kotlecik bez dobrej surówki. Dzisiejsza propozycja jest równie tania jak surówka z selera, ale zrobiona mniej klasycznie. Jeśli lubisz smak znany z zupy krem z marchewki, to surówka z marchewki również Ci posmakuje! Nie bój się dodatku soku z pomarańczy i cynamonu. Nie dominują one nad marchewką.
Surówka z marchewki może być przygotowywana w wielu wariacjach. Ja upodobałem sobie taką wersję, ale często spotykam się również z dodatkiem jogurtu, majonezu, jabłek lub innych owoców… co dom lub knajpa, to inne wykonanie. Jak widać surówka z marchewki jest bardzo elastyczna, jeśli chodzi o dodatki.
Co do dekoracji to zamiast pestek dynii możesz również użyć słonecznika lub orzechów włoskich, również wcześniej uprażonych na suchej patelni. Jeśli natomiast masz lenia, to surówka bez garnishu również obleci.
Inne przepisy, w których znajdziesz marchewkę:
- Zupa krem z marchewki
- Zupa orzechowa
- Pasztet z ciecierzycy
- Klopsiki warzywne
- Zupa miso z tofu
- Chakalaka
Składniki
Marchewka:: 200g | |
Cebula biała:: 1/2 małej | |
Pomarańcza:: 1/4 sztuki | |
Ocet jabłkowy:: 2 łyżeczki | |
Olej:: 1 łyżka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Do przybrania |
|
Pestki dyni:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Czy mozna pominac ocet w wersji dla malego dziecka?
Tak 🙂