Surówka z czerwonej kapusty po tajsku

0 0
Surówka z czerwonej kapusty po tajsku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Dressing
Masło orzechowe: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 2 łyżeczki
Czerwona pasta curry: 1 łyżeczka
Sok z limonki: 2 łyżki
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka
Olej: 1 łyżka
Pozostałe
Czerwona kapusta: 500g
Marchewka: 1 sztuka
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Imbir: 1-2 cm
Czosnek: 2 ząbki
Sezam: 2 łyżki
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

  • Pozostałe

Share

Surówka z czerwonej kapusty po tajsku

Surówka + kotlet + ziemniaki, to dla wielu osób „must have” obiadowy. Ja surówki mogę zajadać niezależnie od towarzystwa. Z kotlecikami, z pierogami… albo po prostu same. Dzisiejsza surówka z czerwonej kapusty, jest zrobiona w tajskich klimatach. Konkretnie doprawiona, chrupiąca… No po prostu pyszna.

A teraz wyobraź sobie, że masz na talerzu obok tej surówki ryż lub świeże ziemniaczki. W dodatku na patelni już dochodzą np. kotlety z białej fasoli, a za oknem świeci słońce… Oj, czy mogłoby być jeszcze piękniej? 😊 No pewnie by mogło 😅 ale lepiej cieszyć się taką piękną chwilą. Zresztą co ja będę sie rozpisywał. Poprostu spróbuj, chętnie Cię poczestuję.

Surówka z czerwonej kapusty po tajsku

Surówka z czerwonej kapusty – a masz jeszcze jakąś?

Pewnie, że tak. Na blogu znajduje się m.in. czerwona kapusta z rodzynkami, która jest ulubienicą mojej mamy. Pozostając w kapustach, mam również takie pyszności jak surówka colesław czy chakalaka – to taka afrykańska sałatka z białej kapusty. Z typowo obiadowych pozycji świetna jest surówka z marchewki oraz surówka z selera. Obie powalają smakiem! Jak widzisz, dla każdego, coś dobrego 😂

Surówka z czerwonej kapusty po tajsku

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Dressing
Masło orzechowe: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 2 łyżeczki
Czerwona pasta curry: 1 łyżeczka
Sok z limonki: 2 łyżki
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka
Olej: 1 łyżka
Pozostałe
Czerwona kapusta: 500g
Marchewka: 1 sztuka
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Imbir: 1-2 cm
Czosnek: 2 ząbki
Sezam: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wymieszaj razem wszystkie składniki na dressing.

2
Gotowe

Poszatkuj kapustę. Marchewkę możesz pokroić w bardzo cienkie słupki. Ja ją obrałem przy pomocy obieraczki na długie i cienkie paski, a następnie pokroiłem. Jak Ci się nie chce bawić, to zetrzyj na tarce. Nie będzie to tak fajnie wyglądało, ale nadal będzie smakowało dobrze. Czosnek, imbir i zieloną cebulkę posiekaj.

3
Gotowe

Do miski wrzuć warzywa, wlej dressing, wsyp sezam i dobrze wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Kanapka z bakłażanem i hummusem
previous
Kanapka z bakłażanem i hummusem
Przepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
next
Makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
Kanapka z bakłażanem i hummusem
previous
Kanapka z bakłażanem i hummusem
Przepis na prosty makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
next
Makaron z ziołami, czosnkiem i ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kate

Hej, miałam plan na przygotowanie surówki z kapusty na jutro 🙂 Mam tylko białą, chyba to nie problem. Natomiast mam pytanie odnośnie curry, posiadam zieloną będzie ok ?

Konrad Budzyk

Zielona myślę, że również będzie ok! A co do kapusty, to jedynie na kolorze straci, bo w smaku jestem pewien, że będzie rónie pyszna <3

Kate

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam serdecznie z Batumi 🙂

Agnieszka

Rewelacja! Mega pyszna! Dodałam do tego jeszcze orzeszki, sałatka wymiata, mega polecam!

Justyna

Cześć! Czy da się czymś zastąpić pastę curry? Jak wiele „roboty” ona robi w tej surówce? 😀

Weronika

Dodaję jeszcze świeżą papryczkę chili, trochę liści kolendry i orzeszki ziemne. Petarda! Polecam surówkę do krewetek.

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here