Ingredients
-
Dressing
-
1 łyżeczka Masło orzechowe
-
2 łyżeczki Sos sojowy
-
1 łyżeczka Czerwona pasta curry
-
2 łyżki Sok z limonki
-
1 łyżka Syrop klonowy lub miód
-
1 łyżka Olej
-
Pozostałe
-
500g Czerwona kapusta
-
1 sztuka Marchewka
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
1-2 cm Imbir
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Sezam
Surówka z czerwonej kapusty po tajsku
Surówka + kotlet + ziemniaki, to dla wielu osób „must have” obiadowy. Ja surówki mogę zajadać niezależnie od towarzystwa. Z kotlecikami, z pierogami… albo po prostu same. Dzisiejsza surówka z czerwonej kapusty, jest zrobiona w tajskich klimatach. Konkretnie doprawiona, chrupiąca… No po prostu pyszna.
A teraz wyobraź sobie, że masz na talerzu obok tej surówki ryż lub świeże ziemniaczki. W dodatku na patelni już dochodzą np. kotlety z białej fasoli, a za oknem świeci słońce… Oj, czy mogłoby być jeszcze piękniej? 😊 No pewnie by mogło 😅 ale lepiej cieszyć się taką piękną chwilą. Zresztą co ja będę sie rozpisywał. Poprostu spróbuj, chętnie Cię poczestuję.
Surówka z czerwonej kapusty – a masz jeszcze jakąś?
Pewnie, że tak. Na blogu znajduje się m.in. czerwona kapusta z rodzynkami, która jest ulubienicą mojej mamy. Pozostając w kapustach, mam również takie pyszności jak surówka colesław czy chakalaka – to taka afrykańska sałatka z białej kapusty. Z typowo obiadowych pozycji świetna jest surówka z marchewki oraz surówka z selera. Obie powalają smakiem! Jak widzisz, dla każdego, coś dobrego 😂
Składniki
Dressing |
|
Masło orzechowe: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy: 2 łyżeczki | |
Czerwona pasta curry: 1 łyżeczka | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka | |
Olej: 1 łyżka | |
Pozostałe |
|
Czerwona kapusta: 500g | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Imbir: 1-2 cm | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Sezam: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Poszatkuj kapustę. Marchewkę możesz pokroić w bardzo cienkie słupki. Ja ją obrałem przy pomocy obieraczki na długie i cienkie paski, a następnie pokroiłem. Jak Ci się nie chce bawić, to zetrzyj na tarce. Nie będzie to tak fajnie wyglądało, ale nadal będzie smakowało dobrze. Czosnek, imbir i zieloną cebulkę posiekaj. |
3
Gotowe
|
Hej, miałam plan na przygotowanie surówki z kapusty na jutro 🙂 Mam tylko białą, chyba to nie problem. Natomiast mam pytanie odnośnie curry, posiadam zieloną będzie ok ?
Zielona myślę, że również będzie ok! A co do kapusty, to jedynie na kolorze straci, bo w smaku jestem pewien, że będzie rónie pyszna <3
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam serdecznie z Batumi 🙂
Rewelacja! Mega pyszna! Dodałam do tego jeszcze orzeszki, sałatka wymiata, mega polecam!
Cześć! Czy da się czymś zastąpić pastę curry? Jak wiele „roboty” ona robi w tej surówce? 😀
Dodaję jeszcze świeżą papryczkę chili, trochę liści kolendry i orzeszki ziemne. Petarda! Polecam surówkę do krewetek.