Stir-fry z łodygą brokuła

0 0
Stir-fry z łodygą brokuła

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron ryżowy lub ryż: lub ile chcesz 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Olej: 2 łyżki
Łodygi: z 1 brokuła
Groszek mrożony: 100g
Kukurydza: 1/2 puszki
Imbir: 1-2cm
Czosnek: 1-2 ząbki
Orzeszki ziemne: 1 garść
Na sos
Sok z cytryny: 2 łyżki
Cukier: 1 łyżka
Sos sojowy: 3 łyżki
Woda: 100 ml
Mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Ostra papryczka: do smaku
Do podania posiekana zielona cebulka i sezam

Nie marnuj jedzenia! Łodyga z brokuła jest jadalna i smakuje naprawdę dobrze!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

  • Do podania posiekana zielona cebulka i sezam

Share

Stir-fry z łodygą brokuła

Nie lubisz marnować jedzenia? Ten przepis, to sposób na wykorzystanie łodygi brokuła, która jest zazwyczaj wywalana. Ostatnio wparowała na mój stół zapiekanka z ryżem i brokułami, do której użyłem samych różyczek. Łodygę już miałem wywalić, ale nagle mnie olśniło… Przecież na pewno można ją zjeść… Trująca nie jest, więc nie ma strachu 😂

Czy można dodać inne warzywa?

Pewnie, że tak! Pozostałe dodatki, jak kukurydza i groszek, to był klasyczny przegląd lodówki, co trzeba zużyć w pierwszej kolejności. W ich miejsce możesz wkomponować inne, ulubione warzywa.

Można powiedzieć, że w podobnym klimacie co stir-fry z łodygą brokuła, jest pesto z liści rzodkiewki. Zazwyczaj liście lądują w koszu, a można z nich ukręcić świetny sos np. do makaronu. Nie ma sensu marnowanie dobrego jedzenia 😊

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Makaron ryżowy lub ryż: lub ile chcesz 200g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Olej: 2 łyżki
Łodygi: z 1 brokuła
Groszek mrożony: 100g
Kukurydza: 1/2 puszki
Imbir: 1-2cm
Czosnek: 1-2 ząbki
Orzeszki ziemne: 1 garść
Na sos
Sok z cytryny: 2 łyżki
Cukier: 1 łyżka
Sos sojowy: 3 łyżki
Woda: 100 ml
Mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
Ostra papryczka: do smaku
Do podania posiekana zielona cebulka i sezam

Wykonanie

1
Gotowe

Makaron lub ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Łodygi z brokuła pokrój z cienkie paseczki i przełóż do miski.

3
Gotowe

Do łodyg dorzuć groszek, kukurydzę, orzeszki ziemne oraz obrany i posiekany czosnek i imbir.

4
Gotowe

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos.

5
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej - duży ogień. Pokrój cebulę w piórka i smaż przez minutę, stale mieszając.

6
Gotowe

Do cebuli dodaj miks warzyw i smaż około 5 minut.

7
Gotowe

Dodaj sos i gotuj do momentu zgęstnienia i lekkiego odparowania. Łodygi powinny zmięknąć, wtedy danie jest gotowe. Podawaj na makaronie ryżowym lub ryżu, z posiekaną zieloną cebulką i sezamem.

Przepis na hummus z pieczonym burakiem
previous
Hummus z pieczonym burakiem
Przepis na Kotlety z buraka
next
Kotlety z buraka
Przepis na hummus z pieczonym burakiem
previous
Hummus z pieczonym burakiem
Przepis na Kotlety z buraka
next
Kotlety z buraka
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
be4ealthy

Pyszności <3

Wojtek

Cześć!
Fajny pomysł. Masz też jakiś patent na wykorzystanie liści/łodyg selera ( zwykłego)?
W lecie często sprzedają całą roślinę. Korzeń się zje, liście można suszyć i mieć jako przyprawę, ale co zrobić z łodygami? Wyglądają dobrze i super pachną…

Konrad Budzyk

Można je użyć np do makaronu z pieczonymi warzywami 🙂 – https://www.blendman.pl/przepis/makaron-z-pieczonymi-warzywami/

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here