Ingredients
-
250g Makaron
-
250g Pomidorki koktajlowe
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
8 sztuk Suszone pomidory
-
3 łyżki Oliwa
-
garść Świeża bazylia
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/2 łyżeczki Sól
-
do smaku Pieprz
-
600 ml Woda
Spaghetti z piekarnika
Jestem zabiegany, zalatany i załatwiam kilka spraw w jednym czasie… Zresztą jak większość ludzi w tym dzikim i zwariowanym świecie. Na co dzień nie mam czasu, żeby ślęczeć godzinami nad garami, ale za to ZAWSZE mam ochotę na coś pysznego. Tym razem stworzyłem prosty przepis na spaghetti z piekarnika. Samo przygotowanie zajmie Ci zaledwie 3-5 minut, a całą resztę pracy wykona za Ciebie piekarnik!
Prostota wykonania, klasyczny, ale jednocześnie wspaniały smak płynący ze świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii, zarumienionej cebuli i wspaniałych suszonych pomidorów…
Spaghetti z piekarnika – KĄCIK PORAD
- Makaron ma być surowy! Ugotuje się podczas pieczenia w piekarniku.
- Masz oliwki lub kapary? Dodaj je do makaronu, żeby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak.
- Zamiast oliwy z oliwek, możesz użyć oleju spod suszonych pomidorów.
- Makaron z piekarnika podawaj w towarzystwie poszarpanych liści bazylii oraz wegańskiego parmezanu.
Ostatnio na bloga zawitała grzybowa kasza pęczak z soczewicą, której przygotowanie również zajmuje około 3 minuty. Jeśli lubisz takie proste i smaczne rozwiązania, to koniecznie ja wypróbuj.
Składniki
Makaron: 250g | |
Pomidorki koktajlowe: 250g | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Suszone pomidory: 8 sztuk | |
Oliwa: 3 łyżki | |
Świeża bazylia: garść | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz: do smaku | |
Woda: 600 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Jestem zaskoczona, nigdy nie słyszałam o takim spaghetti. Właśnie planowałam na jutro robić klasyczne, chyba zmieni mi się zdanie.
A polecam, polecam, bo naprawdę smakuje bardzo dobrze 🙂
Ale to tak surowy makaron do piekarnika ? 🤔
Dokładnie, surowy 🙂 Ugotuje się on w piekarniku, dlatego właśnie jest to spaghetti z piekarnika 🙂
Na pewno spróbuję , dziękuję ☺️
Dzisiaj zrobiłem na obiad. Może na wierzchu trochę makaron zrobił się na skorupę jednak poza tym wyszło mega. Właśnie makaron świetnie przeszedł aromatem czosnku, cebuli, bazyli i przypraw. Na pewno będę powracać do przepisu bo danie jest szybkie i bardzo smaczne.
Super 🙂
Co jakiś czas robię właśnie takie danie. Fajnie smakuje gotowany makaron i podduszone mięso. Uwielbiam na końcu całość obficie posypać startym żółtym serem i podpiec kilka min.
Nie znalazłam w przepisie informacji gdzie i kiedy wlewam to 600 ml wody?
Od razu dodajemy 🙂 Bo makaron ma się w niej ugotować podczas pieczenia.
Dziękuję za odpowiedź.To działam:)
Wczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.
No i mam mój comfort food, najlepszy ever 🙂 Jak zwykle trochę zmodyfikowałam po swojemu ale sam patent jest genialny! dziękuję!
Bardzo mi miło! 🙂
Wszystko SUPER! Ale opisuj jakie grzanie w piekarniku i która półka
Jaki ten przepis jest swietny! Czesto do niego wracam! Pyszne i szybko ❤️ Rewelacja!
Bardzo mi miło 🙂
Danie jest mega. Robie juz 3 raz w ciągu 2 miesiecy. Naprawdę polecam😄