Spaghetti jednogarnkowe

6 0
Spaghetti jednogarnkowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti:: 250g
Pomidory koktajlowe:: 250g
Czosnek:: 3 ząbki
Cebula biała:: 1 sztuka
Pomidory suszone:: 10 sztuk
Bazylia:: garść
Papryka ostra:: szczypta
Sól:: 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 3 łyżki
Woda:: 2 kubki 600ml

Nutritional information

1
Porcja
650
Kalorie
19.5g
Białko
18.1g
Tłuszcz
101.5g
Węglowodany
8.5g
Błonnik

Nie masz czasu na gotowanie lub brak Ci zdolności? Spaghetti jednogarnkowe będzie dla Ciebie idealne! Szybkie, proste i pyszne. Gotowe w 10 minut.

  • 10 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Spaghetti jednogarnkowe

Kolejny dzień, który rozpoczął się u mnie wczesną porą. Po pierwszych zajęciach pojawiło się okienko, które postanowiłem wykorzystać na zrobienie czegoś smacznego do jedzenia. Zerknąłem na patelnię, którą ostatnio dostałem. Jeszcze nowa, zapakowana, niemalże krzyczała, żeby jej użyć. Postanowiłem, że zrobię coś jednogarnkowego, bo na więcej nie miałem czasu ani ochoty. Padło na spaghetti jednogarnkowe, które rozdziewiczyło, dotąd ochranianą przez papier, patelnię. To był naprawdę dobry pierwszy raz. Szybkie spaghetti, to niebo w ziemi!

Wiecie co jest dodatkowo wielkim atutem jednogarnkowego spaghetti? Fakt, że nie ma dużo zmywania. Gotować lubię, ale to zmywanie…

Pytania i odpowiedzi:

  • Czy pomidorki koktajlowe mogę zamienić na inne?

Jasne. Możesz użyć pomidorów cherry lub innych słodkich. Jeśli używasz dużych pomidorów, to przekrój je na kilka części. Pamiętaj jednak, że zwykłe marketowe pomidory są zazwyczaj kwaśne i mało smakowe.

  • Jaki olej użyć? Musi być czosnkowy?

Absolutnie nie! Ja wybrałem olej ryżowy czosnkowy, ale Ty możesz użyć oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego. Gotowe spaghetti i tak będzie pyszne!

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Makaron spaghetti:: 250g
Pomidory koktajlowe:: 250g
Czosnek:: 3 ząbki
Cebula biała:: 1 sztuka
Pomidory suszone:: 10 sztuk
Bazylia:: garść
Papryka ostra:: szczypta
Sól:: 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 3 łyżki
Woda:: 2 kubki 600ml

Wykonanie

1
Gotowe

Pokrój czosnek w plasterki, suszone pomidory w paski, a cebulę w piórka. Na patelnię daj makaron, umyte pomidorki oraz bazylię, cebulę, czosnek, suszone pomidory i łyżkę oleju (np. czosnkowego). Posyp solą i ostrą papryczką.

2
Gotowe

Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy makaron będzie al dente, potrawa jest gotowa do serwowania. Jeśli zostałoby troszkę wody, to podsmaż makaron przez chwilę. Podawaj ze świeżymi ziołami, olejem smakowym lub oliwą i czarnym pieprzem świeżo zmielonym.

Konrad Budzyk

Brukselka w sosie BBQ
previous
Brukselka w sosie BBQ
Pudding chia
next
Pudding chia
Brukselka w sosie BBQ
previous
Brukselka w sosie BBQ
Pudding chia
next
Pudding chia
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Brzmi wybornie, a wygląda jeszcze bardziej mega! Mast tu du jak ta lala! 😀

Konrad Budzyk

Daj znać jak zrobisz 🙂

MyVeganKitchen

Idealne danie podczas kamperowania, gdy zależy mi na szybkim, jednogarnkowym gotowaniu (oszczędzanie wody i gazu w butli) 🙂

Edyta

Zrobiłam wczoraj! Cudo!!!! jestem zachwycona tym daniem, jak słowo daje :). Więcej takich szybkich perełek daniowych poproszę.

Magdalena

Witam czy można użyć bazylii suszonej jeśli tak to ile?

Konrad Budzyk

Tak 🙂 2 łyżeczki będą ok 😉

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here