Ingredients
-
1 duży Batat
-
4 łyżki Płatki drożdżowe
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
4 łyżki Sok z cytryny
-
1 ząbek Czosnek
-
spora szczypta Papryka wędzona
-
Sóldo smaku
-
Pieprz czarnydo smaku
Niektórzy nazywają takie twory serem z ziemniaka, a w tym przypadku batata. Dla mnie to jest za mało serowe, aby tak nazywać i „ser z ziemniaka” nigdy serem nie będzie. Jest to po prostu pyszny sos, który można użyć do tortilli, czy tak jak ja w tym przypadku, do nachosów. Sprawdza się naprawdę świetnie, jest szybki w przygotowaniu i bardzo prosty.
No dobrze, ale załóżmy teraz, że nie masz batata, ale ten cholerny sos i tak chcesz…. co zrobić? Weź po prostu 2 średnie ziemniaki i jedną marchewkę. Dalej postępuj identycznie jak w przepisie. Naprawdę nic prostszego.
Do czego nadaje się sos z batata?
Sos z batata polecam zwłaszcza w połączeniu z ostrymi nachosami, do tortilli w towarzystwie również jakiegoś ostrego sosu, który przełamie słodycz i delikatność sosu z batata.
Składniki
Batat:: 1 duży | |
Płatki drożdżowe:: 4 łyżki | |
Oliwa z oliwek:: 4 łyżki | |
Sok z cytryny:: 4 łyżki | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Papryka wędzona:: spora szczypta | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Batata obierz, pokrój w plastry i gotuj do miękkości. |
2
Gotowe
|
Przestudź go troszkę, umieść w kielichu blendera lub misce i dodaj pozostałe składniki. |
3
Gotowe
|
Zblenduj wszystko na gładką masę. |
Pyszny bardziej subtelny smak w porównaniu z ziemniaczanym serem