Ingredients
-
20g Suszone grzyby
-
1 sztuka Cebula biała
-
1 łyżka Olej kokosowylub inny
-
1 szklanka Woda
-
1 ząbek Czosnek
-
5 łyżek Śmietana roślinna
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
Opcjonalnie
-
do posypania Natka pietruszki
-
do podania Kasza gryczana prażona
Pora roku już nie sprzyja znajdowaniu świeżych grzybów w lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne.
Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana ze słonecznika, ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił na początku kaszę owsianą, ale za drugim razem użyłem gryczanej palonej i było równie dobre, a może nawet lepsze.
Jakich grzybów użyć?
Sos z suszonych grzybów w mojej kuchni powstał na bazie suszonych borowików, ale spokojnie sprawdzą się też podgrzybki. Użyłem akurat ich, ponieważ cena na nie była niższa. Nie wiem jednak jak sprawdzą się inne grzyby, takie jak mun, shitake etc, dlatego zachęcam do zabawy w kuchni.
Składniki
Suszone grzyby:: 20g | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Woda:: 1 szklanka | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Śmietana roślinna:: 5 łyżek | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Natka pietruszki:: do posypania | |
Kasza gryczana prażona:: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
10 min
|
Umieść grzyby w misce i zalej szklanką zagotowanej wody. Przykryj talerzykiem i odstaw na 10 minut. |
2
Gotowe
10 min
|
W międzyczasie pokrój drobno cebulkę. Wstaw patelnię na gaz, dodaj olej i cebulę. Smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty. |
3
Gotowe
5 min
|
Na patelnię wlej wodę spod grzybów, a grzyby delikatnie pokrój, żeby nie były zbyt duże. Dodaj je na patelnię, gdy woda się troszkę zredukuje. Powinno to zająć około 5 minut. |
4
Gotowe
2 min
|
Zmniejsz gaz, dodaj śmietanę, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku. Podawaj z posiekaną pietruszką. |
Mniam…Mniam…😛