Ingredients
-
200g Masło orzechowe
-
100ml Mleczko kokosowe
-
Wodado uzyskania odpowiedniej konsystencji
-
1 sztuka Cebula biała
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
4 łyżki Sok z cytryny
-
3 łyżki Sos sojowy jasny
-
3 ząbki Czosnek
-
niewielka kosteczka Imbir
-
2 łyżeczki Harrisa
-
Sóldo smaku
-
Pieprz czarnydo smaku
-
1 łyżka Olej kokosowylub inny
Sos orzechowy poznałem dzięki mamie. Kilka lat wstecz przywiozła z Holandii sos, który był w proszku (do rozrobienia z wodą). Okazało się, że to są moje smaki! Zawsze uwielbiałem orzeszki ziemne. Od dawna najlepszym jedzeniem na smutki, radość czy zmęczenie były kanapki z masłem orzechowym i dżemem.
Podobno w Holandii nałogowo pakują go do wszystkiego. Widocznie wiedzą co dobre! Jest popularny na równi z keczupem w polskich budach z fastfoodem. Nic dziwnego, bo smak naprawdę jest powalający i uzależnia! Sam sos orzechowy pochodzi z dawnej kolonii holenderskiej, czyli Indonezji.
Gotowy sos jest kremowy, z przyjemną nutką ostrości, która się ukazuje, gdy przegryzie się w lodówce przez chociaż kilkanaście minut. Dlatego właśnie jeśli spróbujesz sosu zaraz po zblendowaniu, to nie rzucaj się po więcej harrisy lub papryczek do dodania jak szczerbaty na suchary, bo on swojej mocy jeszcze nabierze 😉
Do czego pasuje sos orzechowy?
Sos orzechowy to świetny dodatek do dań a’la mięsnych. Ja przygotowałem wczoraj z nim burgery, które pojawią się jutro na blogu, ale rewelacyjnie powinien spisać się również z takimi pysznościami, jak na przykład pieczone bataty czy chlebki naan. Równie dobrze poradzi sobie na grillu. Wystarczy zamarynować w nim to co chcemy ugrillować i otrzymujemy coś niesamowicie pysznego!
Składniki
Masło orzechowe:: 200g | |
Mleczko kokosowe:: 100ml | |
Woda:: | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Sok z cytryny:: 4 łyżki | |
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Imbir:: niewielka kosteczka | |
Harrisa:: 2 łyżeczki | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na oleju podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka. Gdy się zeszkli, przełóż ją do blendera. |
2
Gotowe
|
Dodaj pozostałe składniki do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. |
3
Gotowe
|
Odstaw do lodówki na kilkanaście minut i ewentualnie jeszcze delikatnie dopraw. |
„w piorka” czyli jak?
https://www.youtube.com/watch?v=86bAKytn3Aw 🙂
czy da się czymś zastąpić mleczko kokosowe?
Zastąpić nie. Najwyżej można ominąć – będzie to już inny sos, ale nadal orzechowy 😉
Jak długo można przechowywać ten sos w lodówce?
Kilkanaście dni śmiało, ale… nigdy go dłużej nie przechowywałem niż tydzień, bo znikał 🙂