Ingredients
-
200g Jogurt naturalny (roślinny)u mnie sojowy
-
2 garstki Mięta
-
1 ząbek Czosnek
-
szczypta Pieprz czarny
-
do smaku Sól
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
Sos jogurtowy z miętą
Na fali coraz popularniejszych i tańszych jogurtów sojowych, postanowiłem coś na ich bazie zrobić. Na pierwszy ogień poszedł sos jogurtowy z miętą. Było to podyktowane nie tyle fascynacją do sosów, co potrzebą stworzenia czegoś ciekawego do kotlecików z zielonego groszku. Sos miętowy wyszedł tak dobry, że teraz szukam w głowie kolejnych przepisów, do których będzie on pasował.
Gdzie dostanę jogurt sojowy?
Poza sklepami ze zdrową żywnością takie jogurty pojawiają się coraz częściej w marketach, a nawet drogeriach. Rossmann, Auchan czy Kaufland mają już w swojej ofercie nie tylko kotlety sojowe, tofu i mleka, ale również różnego rodzaju śmietanki i jogurty. Warto się rozglądnąć po sklepowych półkach i spróbować.
Czy jogurt musi być sojowy?
Nie. Jeśli nie jesteś „wegański”, to spokojnie możesz użyć innego ulubionego jogurtu. Oczywiście zachęcam Cię do spróbowania sojowego.
Składniki
Jogurt naturalny (roślinny):: 200g | |
Mięta:: 2 garstki | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Sól:: do smaku | |
Sok z cytryny:: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Posiekaj miętę oraz czosnek. Połącz wszystkie składniki w miseczce i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie spróbuj i dopraw w razie potrzeby solą. |