Ingredients
-
100g Orzechy nerkowca
-
80 ml + do zalania Woda
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1-2 łyżki Sok z cytryny
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Bazylia
Przepis na sos czosnkowy z nerkowców
Tym razem mam dla Ciebie zdrowy sos czosnkowy, bez tłuszczu. Oczywiście naturalnie występujący, zdrowy tłuszcz z orzechów się w nim znajduje. Nie ma w nim jednak oleju dodanego, tak jak w klasycznym przepisie na wegański sos czosnkowy. Jest to z pewnością jego wielki atut.
Jak smakuje sos czosnkowy z orzechów nerkowca?
Jest bardzo delikatny i kremowy. Oczywiście bardzo fajnym dodatkiem, będą zioła takie jak oregano czy bazylia. Wspaniale wzbogacą jego smak.
Czy można go zrobić ze słonecznika?
Można, robiłem, ale… nie jest już tak pyszny. Niestety słonecznik nadaje lekkiej goryczki i zmienia kolor sosu na jasnoszary.
[Ocena: 4.3]
Składniki
Ilość porcji:
Orzechy nerkowca: 100g | |
Woda: 80 ml + do zalania | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Sok z cytryny: 1-2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Oregano: 1 łyżeczka | |
Bazylia: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na 8-12 godzin. |
2
Gotowe
|
Fenimenalny!