Wegański sos czosnkowy

0 0
Wegański sos czosnkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe:: 200ml
Olej:: 300ml
Czosnek:: 2 ząbki
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Musztarda:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Oregano:: 2 łyżeczki

Nutritional information

100g
Porcja
457
Kalorie
2g
Białko
50g
Tłuszcz
1g
Węglowodany
0g
Błonnik

Masz ochotę na czosnkowe uniesienie? Szukasz przepisu na sos dobry do wszystkiego? Koniecznie wypróbuj domowy sos czosnkowy!

  • 5 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na wegański sos czosnkowy

Jaki jest Twój ulubiony dodatek do pizzy, burgera, frytek…? U mnie numerem jeden jest wegański sos czosnkowy, którego mógłbym używać niemalże do wszystkiego. Robi się go bardzo szybko, jest pyszny, ale ma jedną wadę… na randkę się nie nadaje 😂

Bardzo podobnie się go robi, jak klasyczny wegański majonez z mleka sojowego. Dla mnie jedno i drugie, to prawdziwa… PETARDA!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe:: 200ml
Olej:: 300ml
Czosnek:: 2 ząbki
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Musztarda:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: 1 łyżeczka
Bazylia:: 1 łyżeczka
Oregano:: 2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Umieść wszystkie składniki za wyjątkiem oleju, bazylii i oregano w wysokim pojemniku. Zmiksuj.

2
Gotowe

Zacznij powoli dolewać olej stale miksując, przestań w momencie, gdy konsystencja będzie satysfakcjonująca. Dodaj oregano oraz bazylię i wymieszaj. Dopraw do smaku.

Konrad Budzyk

previous
Surówka Coleslaw
next
Wegański kebab
previous
Surówka Coleslaw
next
Wegański kebab
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kama

W końcu znalazłam wersję dla wegan, dzięki!

Ola

Mam pytanie i mam nadzieję, że pomożesz 🙂
Co zamiast oleju mogę zastosować do sosów?
Nie używam tłuszczów stąd moje pytanie.

P.S. pyszności tutaj odkryłam 🙂 Mniam 🙂

Konrad Budzyk

W tym przypadku…? Zmianna przepisu na inny niestety. Najlepiej byłoby zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu roślinnego 🙂

Kasia

Jest mega!!!!!

Konrad Budzyk

<3

Katarzyna

Najlepszy, jaki jadłam. Po prostu MEGA!!!!!

Konrad Budzyk

<3

Kasia

Mmm pyszny! W końcu trafiłam na idealny, tylko wyszło tego jak dla armii, ale cgyba można zamrozić.(?)

Konrad Budzyk

Hmm ja osobiście nie próbowałem mrozić, więc nie jestem w stanie polecić 🙁

Kasia

Dopiero teraz zobaczyłam opcję ustawienia proporcji🙈

Angelika

Witam. Czy można zastąpić mleko sojowe mlekiem owsianym?

Konrad Budzyk

Nie robiłem, więc nie powiem, że definitywnie nie, ale wydaje mi się, że nie wyjdzie. Prędzej wodą spod ciecierzycy (aquafaba), bo z niej również robi się majonez wegański 🙂

Agata

Cześć!
Czy wyjdzie z mlekiem owsianym?

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here