Ingredients
-
200ml Mleko sojowe
-
300ml Olej
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Musztarda
-
szczypta Pieprz czarny
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżeczka Bazylia
-
2 łyżeczki Oregano
Przepis na wegański sos czosnkowy
Jaki jest Twój ulubiony dodatek do pizzy, burgera, frytek…? U mnie numerem jeden jest wegański sos czosnkowy, którego mógłbym używać niemalże do wszystkiego. Robi się go bardzo szybko, jest pyszny, ale ma jedną wadę… na randkę się nie nadaje 😂
Bardzo podobnie się go robi, jak klasyczny wegański majonez z mleka sojowego. Dla mnie jedno i drugie, to prawdziwa… PETARDA!
Składniki
Mleko sojowe:: 200ml | |
Olej:: 300ml | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Sok z cytryny:: 2 łyżki | |
Musztarda:: 2 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Bazylia:: 1 łyżeczka | |
Oregano:: 2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Umieść wszystkie składniki za wyjątkiem oleju, bazylii i oregano w wysokim pojemniku. Zmiksuj. |
2
Gotowe
|
Zacznij powoli dolewać olej stale miksując, przestań w momencie, gdy konsystencja będzie satysfakcjonująca. Dodaj oregano oraz bazylię i wymieszaj. Dopraw do smaku. |
W końcu znalazłam wersję dla wegan, dzięki!
Mam pytanie i mam nadzieję, że pomożesz 🙂
Co zamiast oleju mogę zastosować do sosów?
Nie używam tłuszczów stąd moje pytanie.
P.S. pyszności tutaj odkryłam 🙂 Mniam 🙂
W tym przypadku…? Zmianna przepisu na inny niestety. Najlepiej byłoby zrobić sos czosnkowy na bazie jogurtu roślinnego 🙂
Jest mega!!!!!
<3
Najlepszy, jaki jadłam. Po prostu MEGA!!!!!
<3
Mmm pyszny! W końcu trafiłam na idealny, tylko wyszło tego jak dla armii, ale cgyba można zamrozić.(?)
Hmm ja osobiście nie próbowałem mrozić, więc nie jestem w stanie polecić 🙁
Dopiero teraz zobaczyłam opcję ustawienia proporcji🙈
Witam. Czy można zastąpić mleko sojowe mlekiem owsianym?
Nie robiłem, więc nie powiem, że definitywnie nie, ale wydaje mi się, że nie wyjdzie. Prędzej wodą spod ciecierzycy (aquafaba), bo z niej również robi się majonez wegański 🙂
Cześć!
Czy wyjdzie z mlekiem owsianym?