Ingredients
-
160g Jogurt roślinny
-
2 łyżki Chrzan tarty
-
1/2 pęczka Koperek
-
do smaku Pieprz i sól
Przepis na sos chrzanowy z jogurtem
Dzisiaj postanowiłem przygotować dla Was prosty, wiosenny fit sos chrzanowy z jogurtem roślinnym i koperkiem. Chrzan jest kojarzony ze świętami wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować coś z niego w innym czasie. Dzisiaj naszła mnie ochota na wiosenną sałatkę, której dopełnieniem był ten właśnie sos. Przyjemnie pikantny, jogurtowy, charakterny, koperkowy. Tak właśnie można go opisać. Dla mnie smakiem wiosny, jest właśnie sos chrzanowy.
Jeśli chcesz zrobić wersję mniej „fit”, możesz dodać majonezu. Świetnie sprawdzi się klasyczny sojonez. Najlepiej jednak nie rezygnować zupełnie z jogurtu. Dodaje on pewnej lekkości sosowi.
A co było w sałatce?
Sałata, ogórek, rzodkiewka, tofu naturalne, kiełki i dzisiejszy sos 😊
Przy okazji polecam Ci fit sos czosnkowy z nerkowców.
Składniki
Jogurt roślinny: 160g | |
Chrzan tarty: 2 łyżki | |
Koperek: 1/2 pęczka | |
Pieprz i sól: do smaku |