Ingredients
-
2 puszki Pomidory w puszce
-
3 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
-
100ml Czerwone wino
-
1 średnia Cebula biała
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
2 łyżeczki Bazyliasuszona
-
1 łyżeczka Oreganosuszone
-
2 łyżeczki Pomidory suszoneprzyprawa
-
1 łyżeczka Ostra papryka w płatkach
-
1 łyżeczka Sól
-
szczypta Pieprz czarny
-
2 łyżki Olej
-
Dodatkowo
-
400g Makaron penne
-
garść świeżej Bazylia
Sos arrabbiata
Historii samego sosu nie będę zbytnio przybliżał, bo nawet mnie to średnio interesuje – wystarczy Wam wiedzieć, że jest to sos pochodzący z kuchni włoskiej, a jego podstawą są dobrej jakości pomidory, czosnek i bazylia. W internecie możecie również natknąć się na pisownię sos arrabiata.
Ciekawsze natomiast od pochodzenia sosu jest to, czemu w ogóle sos arrabbiata wylądował na moim stole i dlaczego wyszedł tak niesamowicie dobry! Wiele rzeczy w moim życiu dzieje się za sprawą płci pięknej, tak i tutaj nie mogło być inaczej. Wiedziałem, że jest ona fanką tego sosu, więc postanowiłem jej zaimponować, robiąc go w sposób perfekcyjny – subiektywnie oczywiście. Dzięki tym staraniom, które były ukierunkowane przypodobaniu się „koleżance”, mam dzisiaj dla Was wspaniały przepis, który podbije Wasze serca! Macie pewność jakości!
Porady:
- Sos może być podawany z dowolnym makaronem, ale ja polecam klasyczne i tradycyjne penne.
- Do sosu warto wykorzystać dobrej jakości pomidory w puszce lub ewentualnie świeże – jeśli tylko jest sezon, a pomidory są „smakowe”. Polecam pomidory pelati.
- Pomidory suszone (przyprawa) mogą być również pod nazwą „przyprawa toskańska”. Jeśli nie znajdziecie jej w sklepie, to możecie zastąpić ją posiekanymi pomidorami suszonymi – cztery pomidorki powinny wystarczyć.
- Poza posiekaną bazylią bardzo fajnymi dodatkami wzbogacającymi smak gotowego dania, będą z pewnością wegański parmezan oraz pieczona kasza gryczana. Nie są to co prawda obowiązkowe dodatki, ale z pewnością wzbogacą smak dania i dadzą dodatkowego efektu WOW!
Składniki
Pomidory w puszce:: 2 puszki | |
Koncentrat pomidorowy:: 3 łyżeczki | |
Czerwone wino:: 100ml | |
Cebula biała:: 1 średnia | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Bazylia:: 2 łyżeczki | |
Oregano:: 1 łyżeczka | |
Pomidory suszone:: 2 łyżeczki | |
Ostra papryka w płatkach:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Olej:: 2 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Makaron penne:: 400g | |
Bazylia:: garść świeżej |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Dodaj wino, cukier i przyprawy - uważaj z ostrą papryką, bo jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań, to najlepiej dodać jej tylko troszkę, a później ewentualnie dosyp więcej! Wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki (jeśli są tak jak u mnie w całości, to rozgnieć je) oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i gotuj 15-20 minut od czas do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw do smaku solą i pieprzem, wrzuć ugotowany makaron oraz garść posiekanej bazylii. Wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Podawaj w towarzystwie posiekanej bazylii, parmezanu lub/i pieczonej kaszy gryczanej. |
Zawsze chciałem spróbować tego sosu, teraz będę mieć okazję by zrobić go samemu 🙂