Ingredients
-
Ciasto
-
200g Mąka pszenna
-
20g Świeże drożdże
-
80ml Mleko roślinne
-
20ml Olej
-
3 łyżeczki Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Nadzienie
-
300g Truskawki
-
50g Gorzka czekolada
-
1/2 łyżeczki Kardamon
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą
Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi truskawek i czekolady?
Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich.
Składniki
Ciasto |
|
Mąka pszenna:: 200g | |
Świeże drożdże:: 20g | |
Mleko roślinne:: 80ml | |
Olej:: 20ml | |
Cukier trzcinowy:: 3 łyżeczki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Nadzienie |
|
Truskawki:: 300g | |
Gorzka czekolada:: 50g | |
Kardamon:: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnie mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Mmm, musiały smakować bajecznie! Nie ma jak drożdżówki z truskawkami 🙂
Oj tak!
Wyglądają mega! Wyjdą z mąką ryżową?
Oj wydaje mi się, że nie bardzo. Trzeba by do niej coś jeszcze dodać, ale szpecem niestety nie jestem, bo sam raczkuję z mąkami bezglutenowymi 🙁
A ile tych drożdży, bo w przepisie nie ma.
Oj umknęło mi 🙁 Poprawiony przepis. Drożdży 20g. Dzięki za uwagę 🙂
Pycha z syropem klonowym 😀
Super wyglądają 🍓 😀