Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

5 1
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Świeże drożdże:: 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: 20ml
Cukier trzcinowy:: 3 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Truskawki:: 300g
Gorzka czekolada:: 50g
Kardamon:: 1/2 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
169
Kalorie
3.7g
Białko
5.3g
Tłuszcz
27g
Węgl.
2g
Błonnik

Jest wysyp truskawek to i ślimaczki z truskawkami musiały się pojawić. Jestem pewien, że uprzyjemnią Wam dzień tak samo jak mnie.

  • 60 min
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Nadzienie

Share

Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi truskawek i czekolady?

Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich.

ślimaczki z truskawkami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Świeże drożdże:: 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: 20ml
Cukier trzcinowy:: 3 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Truskawki:: 300g
Gorzka czekolada:: 50g
Kardamon:: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnie mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój je na nieduże kawałki. Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wyrośnięte ciasto ugniataj przez chwilę podsypując mąką, rozwałkuj (ale niezbyt cienko). Ułóż na nim truskawki, czekoladę i posyp delikatnie kardamonem.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto możliwie ciasno zwiń i podziel na 8 równych części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki i włóż ją do piekarnika na 20-30 minut.

pasta ze słonecznika
previous
Słodka pasta ze słonecznika
Ziemniaki faszerowane kaszanką
next
Ziemniaki faszerowane kaszanką
pasta ze słonecznika
previous
Słodka pasta ze słonecznika
Ziemniaki faszerowane kaszanką
next
Ziemniaki faszerowane kaszanką
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gin

Mmm, musiały smakować bajecznie! Nie ma jak drożdżówki z truskawkami 🙂

Konrad Budzyk

Oj tak!

Inez

Wyglądają mega! Wyjdą z mąką ryżową?

Konrad Budzyk

Oj wydaje mi się, że nie bardzo. Trzeba by do niej coś jeszcze dodać, ale szpecem niestety nie jestem, bo sam raczkuję z mąkami bezglutenowymi 🙁

Agnieszka

A ile tych drożdży, bo w przepisie nie ma.

Konrad Budzyk

Oj umknęło mi 🙁 Poprawiony przepis. Drożdży 20g. Dzięki za uwagę 🙂

AnkA

Pycha z syropem klonowym 😀

Konrad Budzyk

Super wyglądają 🍓 😀

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here