Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

5 1
Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Świeże drożdże:: 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: 20ml
Cukier trzcinowy:: 3 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Truskawki:: 300g
Gorzka czekolada:: 50g
Kardamon:: 1/2 łyżeczki

Nutritional information

1
Porcja
169
Kalorie
3.7g
Białko
5.3g
Tłuszcz
27g
Węgl.
2g
Błonnik

Jest wysyp truskawek to i ślimaczki z truskawkami musiały się pojawić. Jestem pewien, że uprzyjemnią Wam dzień tak samo jak mnie.

  • 60 min
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Nadzienie

Share

Ślimaczki z truskawkami i czekoladą

Zaczyna się sezon na truskawki. Polskie zbiory zaczynają zalewać targowiska i markety. Wstydem byłoby nie skorzystać z tych sezonowych i pysznych owoców. Dzisiaj postawiłem na coś, czego nie robiłem od dawna… domowy, słodki wypiek. Ślimaczki z truskawkami to moje pierwsze drożdżówki w tym roku, ale za to z najulubieńszymi składnikami. Zresztą, kto nie lubi truskawek i czekolady?

Ślimaczki świetnie sprawdzą się na letnie wycieczki w góry, do torby, którą zabieracie do pracy, jak i… do pożerania bez opamiętania w zaciszu własnego mieszkania, w którym nikt nie widzi jak Wam ślinka cieknie na samą myśl o nich.

ślimaczki z truskawkami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 200g
Świeże drożdże:: 20g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: 20ml
Cukier trzcinowy:: 3 łyżeczki
Sól:: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Truskawki:: 300g
Gorzka czekolada:: 50g
Kardamon:: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnie mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut.

2
Gotowe

Gdy ciasto wyrasta, umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój je na nieduże kawałki. Czekoladę posiekaj niezbyt dokładnie. Wyrośnięte ciasto ugniataj przez chwilę podsypując mąką, rozwałkuj (ale niezbyt cienko). Ułóż na nim truskawki, czekoladę i posyp delikatnie kardamonem.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto możliwie ciasno zwiń i podziel na 8 równych części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż ślimaczki i włóż ją do piekarnika na 20-30 minut.

mleko sojowe
previous
Domowe mleko sojowe
next
Koktajl z buraka i truskawek
mleko sojowe
previous
Domowe mleko sojowe
next
Koktajl z buraka i truskawek
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gin

Mmm, musiały smakować bajecznie! Nie ma jak drożdżówki z truskawkami 🙂

Konrad Budzyk

Oj tak!

Inez

Wyglądają mega! Wyjdą z mąką ryżową?

Konrad Budzyk

Oj wydaje mi się, że nie bardzo. Trzeba by do niej coś jeszcze dodać, ale szpecem niestety nie jestem, bo sam raczkuję z mąkami bezglutenowymi 🙁

Agnieszka

A ile tych drożdży, bo w przepisie nie ma.

Konrad Budzyk

Oj umknęło mi 🙁 Poprawiony przepis. Drożdży 20g. Dzięki za uwagę 🙂

AnkA

Pycha z syropem klonowym 😀

Konrad Budzyk

Super wyglądają 🍓 😀

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here