Ingredients
-
Na ciasto
-
200 ml Mleko roślinne
-
40g Drożdże świeże
-
2 łyżki Cukier
-
400g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Sól
-
4 łyżki Olej
-
Na pesto
-
1 pęczek Bazyliadoniczka
-
50g Orzechy nerkowca
-
2 ząbki Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
Jeśli masz, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych
Przepis na ślimaczki z pesto bazyliowym
Dzisiaj postanowiłem troszkę popiec. Już dawno nie robiłem pieczonego pieczywa. Przez ostatnie tygodnie ciągle tylko pizza z patelni i podpłomyki. Nie zrozum mnie źle, bardzo je lubię, ale potrzebna mi była odmiana. Przełamałem tę monotonię i ukręciłem zakręcone bułeczki z pesto bazyliowym.
Czy ślimaczki z pesto są dobre?
Dobre? To mało powiedziane! Te zawijasy podbiły moje serce do tego stopnia, że cały dzień tylko o nich myślę. Puchate, bazyliowo-czosnkowe, rumiane, aromatyczne… WSPANIAŁE! 😍
Na blogu znajdziesz również ślimaczki z burakiem oraz ślimaczki z truskawkami i czekoladą, które również Ci polecam. Tymczasem popatrz na te wspaniałości poniżej… Prawda, że smakowite? 😊 Podwijaj rękawy i bierzemy się do roboty 😉
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 200 ml | |
Drożdże świeże: 40g | |
Cukier: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 400g | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Olej: 4 łyżki | |
Na pesto |
|
Bazylia: 1 pęczek | |
Orzechy nerkowca: 50g | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Oliwa z oliwek: 4 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżeczka | |
Jeśli masz, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
|
7
Gotowe
|
Dzień dobry 🙂
Czy tę mąkę pszenną da się zamienić na jakąś bezglutenową? Jaka? 😀
Na pewno miks bezglutenowy ze sklepu będzie ok 🙂
Wyszły pyszne i mięciutkie <3