Ingredients
-
Ciasto
-
200g Mąka pszenna
-
20g Świeże drożdże
-
80ml Woda
-
20ml Olej
-
1 łyżeczka Rozmaryn
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
szczypta Sól
-
Nadzienie
-
1 duży Pieczony burak
-
1/2 puszki Ciecierzyca1/2 szklanki
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
-
2 ząbki Czosnek
-
Przed pieczeniem
-
do posmarowania Olej
Ślimaczki z burakiem
O ile ślimaczki z truskawkami, które ostatnio robiłem, to propozycja typowo deserowa, to dzisiejsze są na wytrawnie. Ślimaczki z burakiem to świetna opcja na śniadanie – taka gotowa bułeczka. Wystarczy, że wieczorem je zrobicie, a rano nie będziecie się już przejmowali „co u diaska zrobić na śniadanie…? Zęby nie umyte, a mam 5 minut do wyjścia!”
Do środka oczywiście można napchać więcej rozmaitości. Za mną strasznie chodził pieczony burak, więc go sobie upiekłem… Jeśli nie wiecie jak go upiec, to wejdźcie na mój wpis „jak upiec buraka„ lub użyjcie gotowanego. Burak bardzo dobrze komponuje się z orzechami włoskimi i pestkami dyni. Jeśli je macie, to koniecznie je dodajcie.
Składniki
Ciasto |
|
Mąka pszenna:: 200g | |
Świeże drożdże:: 20g | |
Woda:: 80ml | |
Olej:: 20ml | |
Rozmaryn:: 1 łyżeczka | |
Tymianek:: 1 łyżeczka | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: szczypta | |
Nadzienie |
|
Pieczony burak:: 1 duży | |
Ciecierzyca:: 1/2 puszki | |
Kumin:: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Przed pieczeniem |
|
Olej:: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Drożdże rozdrobnij do garnuszka, wsyp cukier, łyżeczkę mąki oraz wlej letnią wodę. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie do miski lub robota wsyp mąkę i sól. Dodaj wyrośnięte drożdże oraz olej i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Zaraz lecę bo buraki 🙂 muszę to zrobić !!!!!
czy mozna uzyc mąki żytniej jasnej?
Wydaje mi się, że tak 🙂
Przepis rewelacyjny ślimaczki wyszły mega pyszne. Ja tylko z braku cieciorki dałem oliwki i posypalem wierzch ziołami. Palce lizać, to tak nie ładnie wiem 😆 P.S. dziękuję za przepis i bloga.
Hejka😊
Nadchnales mnie brukselkami ktore w moim domu sa nielubiane,pyszny przepis i smak -troche zmodifikowalam z kasza bulgar i czarna fasolka 😅
Dzieki👋🏻
Czy można je mrozić? 🙂
Tak 🙂