Ingredients
-
Na spód:
-
200g Mleczko kokosowe1/2 puszki, najlepiej schłodzone
-
75g Kasza jaglana ekspandowana
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
1 łyżka Melasa
-
1 laska Wanilia
-
Duża szczypta Cynamon
-
Duża szczypta Kardamon
-
Na część serową
-
200g Wegański twaróg
-
200g Mleko roślinneu mnie sojowe
-
1 otarta cytryna Skórka z cytryny
-
1 laska Wanilia
-
12g Agar
-
1-2 łyżki Sok z cytryny
-
40ml Woda
-
Na górną część
-
120 g Powidła śliwkowe1/2 słoika, najlepiej delikatnie kwaskowe, u mnie dobrze sprawdziły się z Symbio
Już podczas oczekiwania na „dojrzenie” twarogu, którym się z Wami dzieliłem kilka dni temu, po głowie chodziła mi jedna myśl „co moi czytelnicy (a raczej czytelniczki, bo jesteście w większości) chcieliby zobaczyć”. Stwierdziłem, że twaróg podzielę na 2 części. Z jednej już zrobiłem pastę bezrybną, natomiast z drugiej dla kontrastu przygotowałem serniczki. Chciałem jednak uniknąć bycia banalnym i zastanawiałem się nad spodem oraz wierzchem serniczków. W związku z otrzymaniem paczki od Symbio postawiłem na powidła u góry, ponieważ są lekko kwaskowate, delikatnie słodkie i wprowadzają fajny kontrast dla sera. Co do spodu to pierwsza myśl: „czemu nie szyszka?!”. Sprawdzonego przepisu wcześniej nie miałem, tak więc wyruszyłem drogą po naszej rodzimej polskiej blogosferze. Okazało się, że Weganon posiada bardzo fajną wersję szyszek z ekspandowanej kaszy jaglanej -> przepis. Zakochałem się w pomyśle! Nie była to najzdrowsza opcja, na którą się napatoczyłem, ale sam wygląd małych ziarenek i kolor karmelu były cudownie oszałamiające.
W związku z tym, że słodycz towarzyszy nam na spodzie i delikatnie na wierzchu, postanowiłem część serową zrobić w wersji bardziej orzeźwiającej i kwaskowej, aby deser nie był mdły. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wyszło pysznie, lekko i świeżo.
Jeśli nie chcecie używać kaszy jaglanej ze względu na dostępność lub cenę, to śmiało możecie sięgnąć po orkisz, pszenicę, grykę czy klasyczny ryż ekspandowany. Sprawdzą się świetnie! Melasę i cukier trzcinowy można zastąpić cukrem melasowym, tak jak u Weganon-a. Ja jednak takiego nie miałem, więc pokombinowałem troszkę.
Składniki
Na spód: |
|
Mleczko kokosowe:: 200g | |
Kasza jaglana ekspandowana:: 75g | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Melasa:: 1 łyżka | |
Wanilia:: 1 laska | |
Cynamon:: Duża szczypta | |
Kardamon:: Duża szczypta | |
Na część serową |
|
Wegański twaróg:: 200g | |
Mleko roślinne:: 200g | |
Skórka z cytryny:: 1 otarta cytryna | |
Wanilia:: 1 laska | |
Agar:: 12g | |
Sok z cytryny:: 1-2 łyżki | |
Woda:: 40ml | |
Na górną część |
|
Powidła śliwkowe:: 120 g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wykonanie spodów:Wyjmij białą część mleka kokosowego prosto do garnka, dodaj nasiona z wanilii oraz pozostałe składniki. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż masa stanie się ciemna i gęsta. Co jakiś czas mieszaj. |
2
Gotowe
|
Gdy jest już gotowa zdejmij z ognia, wmieszaj za pomocą widelca kaszę jaglaną tak, aby pokryła się cała powstałą masą. |
3
Gotowe
|
Weź kokilki lub jakieś foremki (u mnie średnica 9cm, ale oczywiście mogą być mniejsze), wyłóż folią aluminiową i rozdziel kaszę jaglaną, i wyrównaj masę ugniatając ją (u mnie wyszły 4 duże kokilki). Wstaw do lodówki. |
4
Gotowe
|
Wykonanie części serowej:W miseczce połącz wodę z agarem dokładnie mieszając i odstaw na 10 minut. |
5
Gotowe
|
W rondelku zagotuj mleko, dodaj napęczniały agar i za pomocą trzepaczki "trzep ile chcesz" - byle nie przypalić, bo potem musisz to zmywać! Gotuj przez około 5 minut i zdejmij z ognia. |
6
Gotowe
|
W misce umieść pozostałe składniki na masę serową oraz delikatnie przestudzone mleko i zblenduj. Spróbuj, ale nie za dużo. Wiem, że korci zjeść łyżeczką (lub palcem, bo jak wiadomo nie tylko w taki sposób smakuje lepiej, ale też jest mniej mycia) prosto z miski. Opamiętaj się! To jest do serniczków. No już, psik, zmykaj do kolejnego punktu, Łakomczuchu! |
7
Gotowe
|
Wykonanie ciasteczek:Wyjmij z lodówki spody, umieść na nich równomiernie masę serową, a następnie powidła śliwkowe. Wsadź do lodówki. Najlepiej smakują po odstaniu w lodówce 12 godzin, ale jest to mało prawdopodobne, aby komuś chciało się tyle czekać... |