2 0
Serek waniliowy z kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 60g
Orzechy nerkowca:: 40g
Syrop klonowy:: 60g
Wanilia:: 1 laska
Cynamon:: 1/2 łyżeczki
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka
Woda:: 50-70ml
Sól:: szczypta

Nutritional information

1
Porcja
314
Kalorie
7.5g
Białka
10g
Tłuszcze
50g
Węglowodany

Serek waniliowy z kaszy jaglanej

  • 25 minut
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Macie czasami tak, że jedząc coś myślicie o czymś innym, co można by zrobić o takiej teksturze lub smaku? Ja tydzień temu jedząc jaglany sernik, który był gładki i naprawdę serowy, przypominałem sobie jak w dzieciństwie zajadałem się serkami homogenizowanymi. Tak powstał pomysł na serek, którego głównym składnikiem jest moja ukochana (i nie chodzi tu o Natalie)… kasza jaglana. Szczerze powiedziawszy chyba nigdy nie jadłem jej jako zamiennika ryżu czy ziemniaków do obiadu. Na co dzień wita mnie w miseczce ciepłej jaglanki, a od święta właśnie w formie jagielnika.

Co z innymi smakami?

Oczywiście serek waniliowy można zrobić w innych wariacjach smakowych. Zrobiłem waniliowy, ponieważ jest to smak uniwersalny, który smakuje większości osób. Innym sposobem, który można zastosować
do tego przepisu, jest dodanie sproszkowanego mango, suszonych truskawek czy nawet sumaka (jeśli tylko lubimy kwaskowy smak).

Do podania polecam dodać na wierzch powidła śliwkowe lub mus jabłkowy. Świetna alternatywa dla wegan, osób nietolerujących laktozy lub po prostu ludzi lubiących smaczne i zdrowe jedzenie.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana:: 60g
Orzechy nerkowca:: 40g
Syrop klonowy:: 60g
Wanilia:: 1 laska
Cynamon:: 1/2 łyżeczki
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka
Woda:: 50-70ml
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Namocz nerkowce w zimnej wodzie przez całą noc.

2
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną - ma być rozgotowana.

3
Gotowe

W wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieść wszystkie składniki i bardzo dokładnie zblenduj. Jeśli serek będzie dla Ciebie zbyt gęsty dodaj więcej wody lub mleka roślinnego.

4
Gotowe

Wyłóż do miseczek, szklanek lub słoiczków i podawaj z powidłami lub musem.

Konrad Budzyk

previous
Sos tzatziki ze słonecznika
next
Koktajl z kaszy gryczanej
previous
Sos tzatziki ze słonecznika
next
Koktajl z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here