Ser z ziemniaka

0 0
Ser z ziemniaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: 4 średnie 500g
Płatki drożdżowe:: 8 łyżek
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Czosnek:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Olej:: 50ml
Woda:: 50ml
Sól:: do smaku

Nutritional information

100g
Porcja
144
Kalorie
3.8g
Białko
7.6g
Tłuszcz
17.8g
Węgl.
2.7g
Błonnik

Szukasz pysznego dipu do chipsów lub uniwersalnego sosu, który sprawdzi się na pizzy i kanapkach? Ser z ziemniaka będzie dla Ciebie idealny!

  • 30 min
  • Serves 7
  • Easy

Ingredients

Share

Ser z ziemniaka

Pewnie część osób – wszystkojedzących – będzie się czuła urażona przez nazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się ser z ziemniaka?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK”.

Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ. Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie – TUTAJ. Nie musicie się przejmować, że nie będziecie mieli co zrobić z resztą płatków. Na blogu jest kilka innych przepisów z ich wykorzystaniem. Do moich ulubionych należą: wegański parmezan, pierogi z bobem, jaglanica, tofucznica, sojonez, wegański paprykarz.

Ser z ziemniaka

Już niedługo pojawią się przepisy z wykorzystaniem sera z ziemniaka. Zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić! Będą to zapiekanki, pizze i… co mi tylko do głowy przyjdzie.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: 4 średnie 500g
Płatki drożdżowe:: 8 łyżek
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Czosnek:: 2 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Olej:: 50ml
Woda:: 50ml
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ziemniaki - ja pokroiłem w kostkę, żeby szybciej się ugotowały. Zaraz po ugotowaniu wrzuć je do wysokiego naczynka wraz z pozostałymi składnikami (woda najlepiej z gotowania ziemniaków) i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dosmacz solą i serwuj z nachosami, polewaj pizzę, smaruj chleb, jedz łyżeczką... lub rób co tam tylko chcesz.

Konrad Budzyk

Jak upiec dynię
previous
Jak upiec dynię
Sałatka z kaszy jęczmiennej
next
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Jak upiec dynię
previous
Jak upiec dynię
Sałatka z kaszy jęczmiennej
next
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

W sumie ja jestem ciekawa czym zastąpić ziemniaka 🤔 brzmi ciekawie, jednak ustrojstwa nie jadam … może ser z batata? 😁

Konrad Budzyk

Batat będzie ok 🙂

Magdalena

A ja zawsze myślałam, że to jest jakieś skomplikowane 😆

Konrad Budzyk

Teraz nie ma wymówek i trzeba robić 🙂

Dorka

Robiłam niestety mi nie smakowało.

Konrad Budzyk

Jak widać albo się ko kocha, albo nienawidzi 🙂 Tak jak chleb gryczany 🙂

Paweł

Chleb gryczany jest mistrzem! U mnie w domu dwa razy w tygu po dwie blaszki idzie. Btw przydałby się jakiś kolejny bezglutenowy mistrzowski przepis 😁

Dominik

Zrobiłem. Konsystencja niesamowita – nigdy bym nie przypuszczał, że to jest z ziemniaka. Niestety smak coś nie taki. Niby trzymałem się składników z ramki i gramatur ale w ogole nie wyczuwam płatków drożdżowych, które miały – jak piszesz – wpłynąć na smak i zapach.
Ale olej jaki polecasz dać? Ja dałem akurat lniany – może on zdominował smak?

Konrad Budzyk

Ja dałem rzepakowy 🙂 Hmm co do smaku, to duzo zależy od płatków – z jakiej firmy były Twoje? 🙂

Dominik

Płatki były od Vita Natura.

JDM

Ta pasta jest baaaardzo dziwna, ale smaczna! Wow polecam ten eksperyment! Ziemniaki 4ever 🙂

Weronika

Czy płatki drożdżowe rzeczywiście są koniecznym elementem? Da się je jakoś zastąpić albo pominąć? Niestety nie mogę ich jeść 🙁

Konrad Budzyk

Tutaj niestety tak 🙁

Seba

Hej, dzięki za Twoje przepisy, zrobiłem dotychczas paste ze słonecznika i powyższy ser i oba są zajebiste. Robię porcję jak w przepisie i jako że jadam to sam zastanawiam się jak długo jest to zdatne do jedzenia.

Konrad Budzyk

Super! 🙂

Seba

Fax mi jeszcze odpowiedź na pytanie? 🙂

Konrad Budzyk

Rzeczywiście, nie ogarnąłem… Powiedziałbym, że najlepiej zjeść w ciągu 3 dni. Dłużej też powinno wytrzymać, ale nie dam głowy 🙂

Marta

Przecież to jest przeganialne! Właśnie zrobiłam. Podniebienia całej rodziny krzyczą z rozkoszy smaku ☺ dzięki za ten przepis

18
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here