Ingredients
-
1kg Ziemniaki
-
2 łyżki Oliwa
-
szczypta Sól
-
Pesto z rukoli
-
4 łyżki Słonecznik
-
80g Rukola
-
10 listków Bazylia
-
2 ząbki Czosnek
-
6 łyżek Oliwa
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
10 sztuk Suszone pomidory
-
2 garści Rukola
-
1 pęczek Rzodkiewka
-
4 łyżki Słonecznik
Dzisiejsza sałatka to ukłon w kierunku osób, które każdym daniem chciałyby się najeść. Sałatka z pieczonych ziemniaków, to sycące danie, które smakuje obłędnie. Może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Sałatka ziemniaczana z pesto z rukoli
Chrupiąca skórka z ziemniaków, aromatyczne pesto, chrupiące z każdym kęsem pestki słonecznika, pikantna rzodkiewka, rukola oraz słodkie suszone pomidory. To połączenie jest bezbłędne! Spróbujesz jej raz, a zakochasz się w niej na zabój.
Masz ochotę ukręcić do niej wegańskie kotlety? Zrób koniecznie:
Składniki
Ziemniaki: 1kg | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Sól: szczypta | |
Pesto z rukoli |
|
Słonecznik: 4 łyżki | |
Rukola: 80g | |
Bazylia: 10 listków | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Oliwa: 6 łyżek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Suszone pomidory: 10 sztuk | |
Rukola: 2 garści | |
Rzodkiewka: 1 pęczek | |
Słonecznik: 4 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Polej oliwą, oprósz solą i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do momentu zarumienienia. |
2
Gotowe
|
Słonecznik upraż na suchej patelni. Umieść go razem z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i blenduj przez chwilę. Nie rób tego zbyt długo, żeby pesto nie było gorzkie. |
3
Gotowe
|
Upieczone ziemniaki przełóż do dużej miski. Dodaj posiekane suszone pomidory, rukolę, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki oraz pesto. Wymieszaj bardzo dokładnie. |
4
Gotowe
|
Sałatka ziemniaczana jest już gotowa. Nakładaj sałatkę do miseczek i obsypuj dodatkową porcją uprażonego słonecznika. Smacznego! |