Sałatka z makaronem po włosku

0 0
Sałatka z makaronem po włosku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Makaron świderki:: 100g
Cebula czerwona:: 1/4 sztuki
Papryka czerwona:: 1/4 sztuki
Zielona cebulka:: 1 wiązka
Pomidory koktajlowe:: 6 sztuk
Pomidory suszone:: 4 sztuki
Zielone oliwki:: garstka
Dressing
Oliwa z oliwek:: 1 łyżka
Musztarda:: 2 łyżeczki
Woda:: 2 łyżki
Sok z cytryny:: 1 łyżka
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki
Cukier:: 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: do smaku

Sałatka makaronowa, czyli świetny sposób na szybki lunch!

  • 15 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

Share

Sałatka z makaronem po włosku

Jest to idealna pozycja dla osób, które nie lubią sałaty, ale chciałyby pochwalić się w „fit towarzystwie”, że sałatki pałaszują ze smakiem. Sałatka z makaronem wcale nie musi być bombą węglowodanowo-glutenową! W sklepach pojawiły się już warzywne makarony, które są na bazie strączków. Dzisiaj sam przyeksperymentowałem i sałatka makaronowa była z soczewicowymi świderkami. Wiesz co? Dla mnie petarda! Oczywiście klasyczny makaron sprawdzi się równie dobrze, tak więc nie szukaj wymówek, tylko rusz się sprzed komputera i stawiaj wodę na makaron!

Sałatka makaronowa po włosku

Dlaczego po włosku? Bo użyłem makaronu, suszonych pomidorów, oliwek, soczystych i słodkich pomidorków koktajlowych… No i przede wszystkim nie miałem pomysłu na nazwę… Chyba w miarę pasuje, prawda?

Inne sałatkami, które uwielbiam, a są bez zieleniny

  • Sałatka z komosy ryżowej – bardzo świeża, dzięki użyciu mięty i ogórka.
  • Sałatka z czarnego ryżu – zdecydowanie dla fanów czarnuszki i czarnego ryżu, który jest bardzo specyficzny. Na pewno warto spróbować, a jeśli nie masz ryżu w tym kolorze, to… Nic się nie dzieje! Użyj innego który lubisz.
  • Sałatka z kaszy jęczmiennej – pieczona dynia, papryka i burak w połączeniu z kaszą jęczmienną, to przepis na udane danie!

Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Makaron świderki:: 100g
Cebula czerwona:: 1/4 sztuki
Papryka czerwona:: 1/4 sztuki
Zielona cebulka:: 1 wiązka
Pomidory koktajlowe:: 6 sztuk
Pomidory suszone:: 4 sztuki
Zielone oliwki:: garstka
Dressing
Oliwa z oliwek:: 1 łyżka
Musztarda:: 2 łyżeczki
Woda:: 2 łyżki
Sok z cytryny:: 1 łyżka
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki
Cukier:: 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny:: szczypta
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj makaronw osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie zrób dressing mieszając wszystkie składniki razem. Dopraw do smaku.

Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odcedź i wymieszaj w misce z dressingiem.

2
Gotowe

Pokrój warzywa. U mnie było to tak: papryka i cebula w kostkę, pomidory suszone w paseczki, zielona cebulka posiekana, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a zielone oliwki... wrzuciłem w całości, bo mi się nie chciało kroić. Jak chcesz, możesz je również ciachnąć na pół.

Wrzuć pokrojone warzywa do miski z makaronem i ponownie wymieszaj. Możesz zostawić troszkę cebuli zielonej do dekoracji.

Konrad Budzyk

previous
Risotto z orzechami włoskimi
Sałatka meksykańska
next
Sałatka meksykańska
previous
Risotto z orzechami włoskimi
Sałatka meksykańska
next
Sałatka meksykańska
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here