Ingredients
-
100g Makaron świderki
-
1/4 sztuki Cebula czerwona
-
1/4 sztuki Papryka czerwona
-
1 wiązka Zielona cebulka
-
6 sztuk Pomidory koktajlowe
-
4 sztuki Pomidory suszone
-
garstka Zielone oliwki
-
Dressing
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
-
2 łyżeczki Musztarda
-
2 łyżki Woda
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/3 łyżeczki Cukier
-
szczypta Pieprz czarny
-
do smaku Sól
Sałatka z makaronem po włosku
Jest to idealna pozycja dla osób, które nie lubią sałaty, ale chciałyby pochwalić się w „fit towarzystwie”, że sałatki pałaszują ze smakiem. Sałatka z makaronem wcale nie musi być bombą węglowodanowo-glutenową! W sklepach pojawiły się już warzywne makarony, które są na bazie strączków. Dzisiaj sam przyeksperymentowałem i sałatka makaronowa była z soczewicowymi świderkami. Wiesz co? Dla mnie petarda! Oczywiście klasyczny makaron sprawdzi się równie dobrze, tak więc nie szukaj wymówek, tylko rusz się sprzed komputera i stawiaj wodę na makaron!
Sałatka makaronowa po włosku
Dlaczego po włosku? Bo użyłem makaronu, suszonych pomidorów, oliwek, soczystych i słodkich pomidorków koktajlowych… No i przede wszystkim nie miałem pomysłu na nazwę… Chyba w miarę pasuje, prawda?
Inne sałatkami, które uwielbiam, a są bez zieleniny
- Sałatka z komosy ryżowej – bardzo świeża, dzięki użyciu mięty i ogórka.
- Sałatka z czarnego ryżu – zdecydowanie dla fanów czarnuszki i czarnego ryżu, który jest bardzo specyficzny. Na pewno warto spróbować, a jeśli nie masz ryżu w tym kolorze, to… Nic się nie dzieje! Użyj innego który lubisz.
- Sałatka z kaszy jęczmiennej – pieczona dynia, papryka i burak w połączeniu z kaszą jęczmienną, to przepis na udane danie!
Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki
Składniki
Makaron świderki:: 100g | |
Cebula czerwona:: 1/4 sztuki | |
Papryka czerwona:: 1/4 sztuki | |
Zielona cebulka:: 1 wiązka | |
Pomidory koktajlowe:: 6 sztuk | |
Pomidory suszone:: 4 sztuki | |
Zielone oliwki:: garstka | |
Dressing |
|
Oliwa z oliwek:: 1 łyżka | |
Musztarda:: 2 łyżeczki | |
Woda:: 2 łyżki | |
Sok z cytryny:: 1 łyżka | |
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki | |
Cukier:: 1/3 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj makaronw osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie zrób dressing mieszając wszystkie składniki razem. Dopraw do smaku. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odcedź i wymieszaj w misce z dressingiem. |
2
Gotowe
|
Pokrój warzywa. U mnie było to tak: papryka i cebula w kostkę, pomidory suszone w paseczki, zielona cebulka posiekana, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a zielone oliwki... wrzuciłem w całości, bo mi się nie chciało kroić. Jak chcesz, możesz je również ciachnąć na pół. Wrzuć pokrojone warzywa do miski z makaronem i ponownie wymieszaj. Możesz zostawić troszkę cebuli zielonej do dekoracji. |