Ingredients
-
500g Ciecierzyca
-
2-3 łodygi Seler naciowy
-
150g Czarne oliwki
-
1 sztuka Szalotka
-
2 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Zielona pietruszka
-
100g Pomidorki koktajlowe
-
2 garści Orzechy nerkowca
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/3 łyżeczki Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
Ostatnio zacząłem zdrowiej się odżywiać. Zabrałem się za aktywne uprawianie sportu, a nie tylko oglądanie go z pilotem w ręce przed telewizorem. Stałem się wielkim fanem sałatek… ale nie takich, w których roi się od zielonych listków. Lubię sałatki pożywne, po zjedzeniu których na długo mogę zapomnieć o głodzie. Jedną z takich pozycji jest dzisiejsza sałatka z ciecierzycą. Prosta, szybka do zrobienia, sycąca i co oczywiście bardzo ważne… PYSZNA!
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
W misce poza tytułowymi dwoma składnikami znalazły się rownież łodygi selera naciowego, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, uprażone orzechy nerkowca oraz duża ilość zielonej pietruszki, która jest świetnym źródłem witaminy C. Całość skąpana jest w odrobinie oliwy, soku z cytryny i doprawiona kuminem, oregano oraz solą i pieprzem. Taką sałatkę możesz jeść solo lub ukręcić do niej domowe bułeczki czosnkowe, bajgle, podpłomyki lub nawet… gofry z fasoli i gofry gryczane.
Sałatka z ciecierzycą – KĄCIK PORAD
- Ilość ciecierzycy podanej w przepisie (500g) dotyczy ilości ugotowanej ciecierzycy. Przed ugotowaniem było to około 200g. Zamiast samodzielnie ją gotować, możesz użyć 2 puszek ciecierzycy (około 480g po odsączeniu).
- Do przygotowania dzisiejszej sałatki użyłem czarnych oliwek wędzonych, które są wyjątkowe i bardzo intensywne w smaku. Oczywiście nadadzą się również zwykłe czarne oliwki.
- Orzechy nerkowca można zastąpić również innymi orzechami. Bardzo dobrze sprawdź się m.in orzeszki Pini oraz blanszowane migdały.
Składniki
Ciecierzyca: 500g | |
Seler naciowy: 2-3 łodygi | |
Czarne oliwki: 150g | |
Szalotka: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Zielona pietruszka: 1 pęczek | |
Pomidorki koktajlowe: 100g | |
Orzechy nerkowca: 2 garści | |
Oliwa z oliwek: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1/3 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Seler naciowy pokrój drobno, szalotkę, czosnek oraz zieloną pietruszkę posiekaj, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni uważając, żeby się nie przypaliły. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. dopraw do smaku pieprzem oraz solą. |