Sałatka z ciecierzycą i oliwkami

0 0
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 500g
Seler naciowy: 2-3 łodygi
Czarne oliwki: 150g
Szalotka: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Pomidorki koktajlowe: 100g
Orzechy nerkowca: 2 garści
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Kumin: 1/3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Czy sałatką można się najeść? Dzisiejszą sałatką z ciecierzycą z pewnością TAK!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Ostatnio zacząłem zdrowiej się odżywiać. Zabrałem się za aktywne uprawianie sportu, a nie tylko oglądanie go z pilotem w ręce przed telewizorem. Stałem się wielkim fanem sałatek… ale nie takich, w których roi się od zielonych listków. Lubię sałatki pożywne, po zjedzeniu których na długo mogę zapomnieć o głodzie. Jedną z takich pozycji jest dzisiejsza sałatka z ciecierzycą. Prosta, szybka do zrobienia, sycąca i co oczywiście bardzo ważne… PYSZNA!

Sałatka z ciecierzycą i oliwkami

W misce poza tytułowymi dwoma składnikami znalazły się rownież łodygi selera naciowego, pomidorki koktajlowe, cebula, czosnek, uprażone orzechy nerkowca oraz duża ilość zielonej pietruszki, która jest świetnym źródłem witaminy C. Całość skąpana jest w odrobinie oliwy, soku z cytryny i doprawiona kuminem, oregano oraz solą i pieprzem. Taką sałatkę możesz jeść solo lub ukręcić do niej domowe bułeczki czosnkowe, bajgle, podpłomyki lub nawet… gofry z fasoli i gofry gryczane.

 

Sałatka z ciecierzycą – KĄCIK PORAD

  • Ilość ciecierzycy podanej w przepisie (500g) dotyczy ilości ugotowanej ciecierzycy. Przed ugotowaniem było to około 200g. Zamiast samodzielnie ją gotować, możesz użyć 2 puszek ciecierzycy (około 480g po odsączeniu).
  • Do przygotowania dzisiejszej sałatki użyłem czarnych oliwek wędzonych, które są wyjątkowe i bardzo intensywne w smaku. Oczywiście nadadzą się również zwykłe czarne oliwki.
  • Orzechy nerkowca można zastąpić również innymi orzechami. Bardzo dobrze sprawdź się m.in orzeszki Pini oraz blanszowane migdały.

Sałatka z ciecierzycą i oliwkami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 500g
Seler naciowy: 2-3 łodygi
Czarne oliwki: 150g
Szalotka: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Pomidorki koktajlowe: 100g
Orzechy nerkowca: 2 garści
Oliwa z oliwek: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Oregano: 1 łyżeczka
Kumin: 1/3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Seler naciowy pokrój drobno, szalotkę, czosnek oraz zieloną pietruszkę posiekaj, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni uważając, żeby się nie przypaliły.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

Konrad Budzyk

Makaron z tofu w sosie orzechowym
previous
Makaron z tofu w sosie orzechowym
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
next
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Makaron z tofu w sosie orzechowym
previous
Makaron z tofu w sosie orzechowym
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
next
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here