• Home
  • Obiady
  • Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

0 0
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 500g
Tofu wędzone: 1 kostka
Olej: 1 łyżka
Sos sojowy: 1 łyżka
Sos
Jogurt roślinny: 100g
Majonez wegański: 100g
Zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
Czerwona cebula: 1 mała
Słonecznik: 2 garści
Suszona żurawina: 2 garści

Kolorowa, aromatyczna i pożywna... Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Sos

Share

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

Dzisiaj ukręciłem dla siebie jak i dla Was sałatkę, która sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu, jak i danie samo w sobie. Znajdziecie w niej przede wszystkim jędrne, soczyście zielone różyczki brokułów, chrupiący słonecznik i kremowy, czosnkowy majonezowo-jogurtowy sos… Sałatka z brokułem WYMIATA 😊

Kluczem do pysznej sałatki, jest dobrze ugotowany brokuł. Musi być jędrny, zielony i… pełny smaku. Jeśli nie wiesz jak go przygotować, to zobacz mój poradnik jak gotować brokuły.

Zastanawiasz się z czym sałatka z brokułem będzie smakowała najlepiej? Moim zdaniem warto ukręcić podpłomyki, domowe bułki pszenne, a w wersji bezglutenowej… upiec chleb gryczany lub ugotować ryż.

P.S. Do stworzenia sosu użyłem jogurtu kokosowego naturalnego oraz zrobiłem domowy sojonez, czyli wegański majonez.

Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 500g
Tofu wędzone: 1 kostka
Olej: 1 łyżka
Sos sojowy: 1 łyżka
Sos
Jogurt roślinny: 100g
Majonez wegański: 100g
Zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
Czerwona cebula: 1 mała
Słonecznik: 2 garści
Suszona żurawina: 2 garści

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj brokuł w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru i odstaw do przestygnięcia.

2
Gotowe

Tofu pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym i olejem. Piecz na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 10-15 minut.

3
Gotowe

Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę do czosnku. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na sos.

4
Gotowe

Cebulę posiekaj, a słonecznik upraż na suchej patelni. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (wraz z sosem) i... twoja sałatka z brokułem jest już GOTOWA. Smacznego!

Konrad Budzyk

Jak gotować brokuły, żeby były zielone? | Jak długo gotować | Blendman.pl
previous
Jak gotować brokuły?
Pasta z wędzonego tofu
next
Pasta z wędzonego tofu
Jak gotować brokuły, żeby były zielone? | Jak długo gotować | Blendman.pl
previous
Jak gotować brokuły?
Pasta z wędzonego tofu
next
Pasta z wędzonego tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Nie dodałam żurawiny, bo akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo dobra 🙂 Jedynie dla mnie ta cebulka za bardzo się wybijała smakiem i była za ostra, ale może to kwestia upodobań (albo może trzeba było sobie wcześniej połączyć wszystko z sosem i by się trochę przegryzła).

Karolina

Narobiłaś mi smaka. Jutro biegnę na zakupy i muszę zrobić

Maria

Bardzo dawno nie robiłam takiej. A dzisiaj zjadłam brokuł 😀

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here