Ingredients
-
250g Boczniaki
-
2 łyżki Olej
-
2 szczypty Sól
-
Dressing
-
1 łyżka Musztarda
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 łyżki Woda
-
1 ząbek Czosnek
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
1/2 opakowania Szpinakmoże być co innego
-
1/2 sztuki Czerwona cebula
-
1/3 sztuki Papryka czerwona
-
8 sztuk Pomidorki koktajlowe
-
do posypania Zielona cebulka
Sałatka z boczniakami
Boziu, jak ja dawno jej nie jadłem… Sałatka z boczniakami była dostępna w mojej dawnej restauracji. Co prawda nie do końca pamiętam jak się ją robiło, ale… Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie jak kiedyś ją robiłem? W końcu najważniejsze jest to co TU I TERAZ, a od teraz sałatkę z boczniakami robię w taki sposób. Dzięki zapisaniu przepisu na blogu, przynajmniej ten zapamiętam… 😉
Sałatka z boczniakami – czy szpinak jest konieczny?
Absolutnie nie! Ja akurat na niego miałem ochotę i dlatego go Tobie proponuję, ale jeśli chcesz, to możesz użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat, rukoli… Co tylko lubisz, lub co akurat masz w zakamarkach lodówki. Tylko pamiętaj, nie sięgaj zbyt głęboko w te zakamarki, bo jeszcze znajdziesz coś, co Cie przestraszy 😅
Pamiętaj, że gotowanie, to zabawa. Jeśli czegoś nie masz lub nie lubisz, to po prostu zamień, wymień… po prostu się zabaw! Ale miej na uwadze to, że jeśli ma to być sałatka z boczniakami, to nie szukaj zastępnika dla boczniaków 😅
Jeśli masz zajawkę na sałatki, to koniecznie musisz spróbować sałatki z falafelem, która wymiata, tak samo jak zresztą sałatka z czarną soczewicą. Inne moje pomysły na sałatki znajdziesz klikając TUTAJ.
Składniki
Boczniaki: 250g | |
Olej: 2 łyżki | |
Sól: 2 szczypty | |
Dressing |
|
Musztarda: 1 łyżka | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Oliwa z oliwek: 4 łyżki | |
Woda: 2 łyżki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Szpinak: 1/2 opakowania | |
Czerwona cebula: 1/2 sztuki | |
Papryka czerwona: 1/3 sztuki | |
Pomidorki koktajlowe: 8 sztuk | |
Zielona cebulka: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Boczniaki oczyść delikatnie wilgotną szmatką i pokrój w paski. Wrzuć je na olej, posyp delikatnie solą i smaż tak długo, aż staną się złociste. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na dressing. Czosnek możesz posiekać, albo przecisnąć przez praskę do czosnku. |
3
Gotowe
|
W misce lub na talerzu umieść szpinak i skrop go dressingiem. Ułóż pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną w piórka cebulę. Daj usmażone boczniaki i ponownie polej dressingiem. Posyp posiekaną zieloną cebulką i... gotowe! |