Ingredients
-
2 sztuki Bakłażan
-
2-3 łyżki Oliwa
-
szczypta Pieprz i sól
-
150g Zielona soczewica
-
1 litr Bulion warzywny
-
200g Pomidorki koktajlowe
-
100g Zielenina
-
1/2 sztuki Czerwona cebula
-
4 łyżki Słonecznik
-
1/2 pęczka Zielona pietruszka
-
Dressing
-
4 łyżki Oliwa
-
2 łyżeczki Musztarda
-
2 łyżeczki Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Syrop klonowy
-
1 ząbek Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
Bakłażan w sezonie jest łatwo dostępny i tani, tak więc warto wtedy po niego sięgać jak najczęściej. Tym razem upiekłem go z odrobiną oliwy i ukręciłem pyszną i prostą sałatkę z bakłażanem i zieloną soczewicą. Naprawdę można się nią smakowicie najeść!
Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą
Poza tytułowymi składnikami w sałatce znalazły się również moje ulubione, słodkie pomidorki koktajlowe, chrupiący prażony słonecznik oraz nadająca pikanterii czerwona cebula oraz rukola. To wszystko zostało skąpane w dressingu musztardowym z dodatkiem czosnku i syropu klonowego… Przez to połączenie naprawdę ciężko oderwać się od jedzenia.
Sałatka z pieczonym bakłażanem i soczewicą REWELACYJNIE będzie smakowała w towarzystwie domowego pieczywa. Polecam Ci w szczególności bułeczki czosnkowe, podpłomyki oraz bułki pszenne.
Zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić z bakłażana? Polecam Ci pastę baba ghanoush oraz sos caponata.
Bez zbędnego przedłużania… czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu bakłażan sam się nie upiecze, a soczewica sama się nie ugotuje!
Sałatka z bakłażanem – KĄCIK PORAD
- Jeśli nie masz bulionu, to soczewicę możesz również ugotować w wodzie.
- Zielenina jakiej użyłem do dzisiejszej sałatki to miks dodatkiem rukoli. Nada się również sama rukola.
- Syrop klonowy w dressingu można zastąpić również syropem z agawy lub miodem.
Składniki
Bakłażan: 2 sztuki | |
Oliwa: 2-3 łyżki | |
Pieprz i sól: szczypta | |
Zielona soczewica: 150g | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Pomidorki koktajlowe: 200g | |
Zielenina: 100g | |
Czerwona cebula: 1/2 sztuki | |
Słonecznik: 4 łyżki | |
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka | |
Dressing |
|
Oliwa: 4 łyżki | |
Musztarda: 2 łyżeczki | |
Sok z cytryny: 2 łyżeczki | |
Syrop klonowy: 1 łyżeczka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bakłażana pokrój w dużą kostkę i poukładaj go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop go oliwą z oliwek, posyp solą oraz pieprzem i piecz w 200 stopniach przez około 30 minut lub do momentu, aż zrobi się apetycznie przyrumieniony. |
2
Gotowe
|
Zieloną soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w bulionie do miękkości. |
3
Gotowe
|
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, czerwoną cebulę posiekaj, słonecznik upraż na suchej patelni, a zieloną pietruszkę posiekaj. Umieść wszystko w misce i dodaj zieleninę. |
4
Gotowe
|
Wszystkie składniki na dressing (czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę) bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Do miski z warzywami dodaj upieczony i przestudzony bakłażan oraz ugotowaną i przestudzoną soczewicę. Wlej dressing i bardzo dokładnie wymieszaj. Sałatka z bakłażanem jest już gotowa. Smacznego! |
Juz od pewnego czasu sledze panska strone. Wczoraj poraz pierwszy wykorzystalam dwa przepisy. Ta salatka jest wysmienita. Wspaniale smakuje i syci. Poza tym zrobilam zupe z fasola, rowniez wspaniala. Bardzo dziekuje.
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz uda mi się zainspirować do ukręcenia czegoś smacznego 🙂
Muszę pochwalić! Mąż zachwycony, a to się rzadko zdarza, narzekał jedynie na soczewicę 😉
Super! 🙂