Sałatka z bakłażanem i szpinakiem

0 0
Sałatka z bakłażanem i szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 1 sztuka
Sól: do posypania
Olej: 2 łyżki
Szpinak: 2 garści
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Ciecierzyca: 2 garści
Dressing
Musztarda: 1 łyżeczka
Olej: 1 łyżeczka
Woda: 1-2 łyżeczki
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Cukier: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Tymianek: szczypta
Oregano: szczypta
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

Share

Sałatka z bakłażanem i szpinakiem

Ostatnio obkupiłem się w bakłażany na promocji… W końcu najlepsze rzeczy, to te wyrwane „na okazji”, za pół ceny 😂 Wczoraj zrobiłem gulasz warzywny, czyli tzw ratatuj. Dzisiaj natomiast chodziła za mną sałatka z bakłażanem i szpinakiem, którą wzbogaciłem o smażone pomidorki koktajlowe i ciecierzycę… Dla mnie istna petarda.

Jaka jest sałatka z bakłażanem?

Odpowiedź jest prosta… PROSTA 😂 Kilka nieskomplikowanych składników i otrzymujemy super posiłem. Do tego świeża bułeczka, podpłomyk lub w wersji bezglutenowej chleb z kaszy gryczanej lub z mąki gryczanej i satysfakcja gwarantowana.

Na blogu znajdziesz już wiele przepisów na sałatki, ale ta jest pierwsza z tym fioletowym cudem. Jeśli szukasz jeszcze jakiegoś sposobu na wykorzystanie bakłażana, to zobacz pozostałe przepisy z bakłażanem.

Przepis na sałatka z bakłażanem i szpinakiem

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 1 sztuka
Sól: do posypania
Olej: 2 łyżki
Szpinak: 2 garści
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Ciecierzyca: 2 garści
Dressing
Musztarda: 1 łyżeczka
Olej: 1 łyżeczka
Woda: 1-2 łyżeczki
Sok z cytryny: 1 łyżeczka
Cukier: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Tymianek: szczypta
Oregano: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Bakłażana pokrój w plastry i posyp delikatnie solą z obu stron. Po około 15 minutach przy pomocy ręcznika papierowego obetrzyj "spocone" bakłażany.

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię. Bakłażany posmaruj deliktnie olejem i smaż na średnim ugniu wraz z pomidorkami przekrojonymi na pół. W międzyczasie wymieszaj składniki na dressing.

Do misek daj szpinak, ułóż przestudzone bakłażany przekrojone na pół, pomidorki, posyp ciecierzycą, polej dressingiem i zajadaj!

Konrad Budzyk

Ratatuj - przepis na gulasz warzywny
previous
Ratatuj – Gulasz Warzywny
Kanapka z bakłażanem i hummusem
next
Kanapka z bakłażanem i hummusem
Ratatuj - przepis na gulasz warzywny
previous
Ratatuj – Gulasz Warzywny
Kanapka z bakłażanem i hummusem
next
Kanapka z bakłażanem i hummusem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Halina

Witaj. Na pewno spróbuję tego przepisu. Jednak część liści wygląda jak młode liście buraka. 🙂 A ponieważ aktualnie sie pojawiły w sprzedaży, to spróbuję je dodać do sałatki. 🙂

Konrad Budzyk

To akurat szczaw. Dodałem do ozdoby kilka liści 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here