Ingredients
-
100g Mix sałat
-
Dodatki
-
1/2 puszki Czerwona fasola
-
1/4 sztuki Papryka czerwona
-
1/4 sztuki Cebula czerwona
-
6 sztuk Pomidory koktajlowe
-
ile chcesz Jalapeno
-
1/2 sztuki Awokado
-
1/2 kolby Kukurydza
-
Dressing
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
-
1/2 sztuki Sok z limonki
-
1 łyżeczka Cukier
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/4 łyżeczki Kolendra
-
szczypta Oregano
-
szczypta Pieprz czarny
-
do smaku Sól
Sałatka meksykańska
Dzisiaj przygotowałem dla Was sałatkę kontrastującą z tą ostatnią, która pojawiła się na łamach bloga -> sałatka makaronowa. Tym razem mamy zieleninę i to, co lubię w kuchni meksykańskiej najbrardziej… awokado i papryczki jalapeno 😍. Sałatka meksykańska z pewnością podejdzie osobom, które lubią konkretne, ostro-kwaśne smaki. Ja niczym nie pogardzę, ale powiem Wam jedno… Ta sałatka naprawdę wymiata!
Pytania i odpowiedzi
- Z czym podawać? Ja podałem z tortillą, ale nachosy lub zwykły, powszedni chleb również się nadadzą. Fajną opcją mogą być gofry z mąki kukurydzianej.
- Musi być ostre? Oczywiscie jest szansa na jej złagodzenie. Wystarczy pominąć papryczki jalapeno lub zastąpić je np papryczkami pepperoni. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, czy papryka wędzona jest ostra, czy łagodna.
- Musi być kolba? Ja wziąłem ugotowaną kolbę kukurydzy i pokroiłem w plastry, żeby to jakoś wyglądało. Jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić. Możesz dodać luźną kukurydzę prosto do sałatki lub pominąć
Inne sałatki inspirowane kuchniami świata, które Wam polecam:
- Sałatka z falafelem: może i nie jest najbardziej fit sałatką, jakie można znaleźć na tym blogu, ale z pewnością jest jedną z moich ulubionych. Połączenie chrupiących falafeli, tahini i granata, oraz odświeżającej pietruszki, to wspaniały atak na kubeczki smakowe!
- Chakalaka: jest to afrykańska sałatka z białej kapusty. Sycąca, smakowita i aromatyczna, to tylko kilka synonimów, które ją określają.
- Sałatka bulgur: kojarzycie te malutkie sałatki z marketów, które na spodzie mają hummus, a u góry kaszę z dodatkami? to jest coś takiego, tylko… lepszego!
Zobacz również pozostałe przepisy na sałatki
Składniki
Mix sałat:: 100g | |
Dodatki |
|
Czerwona fasola:: 1/2 puszki | |
Papryka czerwona:: 1/4 sztuki | |
Cebula czerwona:: 1/4 sztuki | |
Pomidory koktajlowe:: 6 sztuk | |
Jalapeno:: ile chcesz | |
Awokado:: 1/2 sztuki | |
Kukurydza:: 1/2 kolby | |
Dressing |
|
Oliwa z oliwek:: 1 łyżka | |
Sok z limonki:: 1/2 sztuki | |
Cukier:: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona:: 1/2 łyżeczki | |
Kolendra:: 1/4 łyżeczki | |
Oregano:: szczypta | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki na dressing wymieszaj i odstaw na bok. Czosnek możesz przecinąć przez praskę lub drobno posiekać. Fasolę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Umyj warzywa i pokrój je. U mnie szło to tak: papryka czerwona i czerwona cebula w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół, papryczki jalapeno posiekałem, żeby ich smak i ostrość były w całej sałatce, awokado pokroiłem w plasterki, tak samo kolbę kukurydzy, która pełni przede wszystkim funkcję dekoracyjną. |
2
Gotowe
|
Wymieszaj wszystkie składniki razem i podawaj od razu po zmieszaniu. Później sałata przywiędnie i nie będzie tak pyszne, jakby mogło być. |
Niezły przepis! Tylko zginął gdzieś czosnek na liście składników a w przepisie jest wzmianka. Pozdrawiam