Ingredients
-
Sos
-
3 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 łyżki Masło orzechowe
-
1 łyżka Tahini
-
3 łyżki Miód / Syrop klonowyLub zamiennik
-
2 łyżki Sos sriracha
-
3 ząbki Czosnek
-
Pozostałe
-
300g Tofu naturalne
-
200g Biały ryż
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
150g Zielony groszek
-
1 duża Marchewka
-
3 łyżki Sos sojowy jasny
Kiedyś masło orzechowe było moim ulubionym produktem znajdującym się w szafce lub lodówce. Ostatnio musiało ustąpić miejsca na podium na rzecz tahini, natomiast nadal mam do niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa, postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu!
To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne i nieświadome do ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha. Mieszanka doskonała!
Czy sos sriracha jest konieczny?
I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę nie chcesz w niego zainwestować, to możesz dodać czosnku i papryczki chilli lub harrisy, ale z całego serca zachęcam do wypróbowania go. Mnie sos sriracha przekonał do siebie i wiem, że nie raz jeszcze po niego sięgnę.
Ok, a czy masło orzechowe lub tahini czymś zastąpię?
Tak daleko już bym nie szedł. O ile jeden z tych składników możesz zastąpić drugim i jakoś to będzie, o tyle wywalenie obu mija się z celem. Składnikiem, który można bez większych uszczerbków na smaku odstawić, to tahini, ale ciężko wyobrazić sobie ryż z orzechowym tofu bez orzechów 🙂
Składniki
Sos |
|
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki | |
Masło orzechowe:: 2 łyżki | |
Tahini:: 1 łyżka | |
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki | |
Sos sriracha:: 2 łyżki | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Pozostałe |
|
Tofu naturalne:: 300g | |
Biały ryż:: 200g | |
Zielona cebulka:: 1 pęczek | |
Zielony groszek:: 150g | |
Marchewka:: 1 duża | |
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ryż ugotuj w nieosolonej wodzie. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki w miseczce i dodaj do niego pokrojone w kostkę tofu. Odstaw na minimum 5-10 minut. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię, dodaj wszystkie warzywa (zostaw troszkę dymki do udekorowania) i sos sojowy. Marchewkę proponuję za pomocą obieraczki zrobić na paseczki, albo ewentualnie pokroić w drobną kostkę, Smaż przez 5 minut. |
4
Gotowe
|
Przełóż warzywa na bok, patelnię znowu wstaw na ogień i wrzuć tofu. |
5
Gotowe
|
Podawaj z posiekaną dymką i/lub ziarnami sezamu. |
Uwielbiam tak przygotowane tofu 🙂
Super przepis. U mnie tofu z makaronem. Rewelacja!!!!
Sos do tofu jest genialny! Na stałe zagości w mojej kuchni 🙂
Hej przepis super, na pewno wypróbuję! Jedno pytanko – czy nie ma tutaj błędu w kaloryczności? Jedna porcja ma 843 kcal?
Tak, ale to jest spora porcja. Dla kobiety/dziewczyny myślę, że 1/2 pewnie wystarczy, żeby się najeść 🙂
Danie absolutnie przepyszne! Mój wege-chłopak zachwycony 🙂 Ja zresztą też. Niespotykany, intrygujący smak. Fakt, że jest kaloryczne, ale raz na jakiś czas można zaszaleć, bo jest tego warte :P~
przepis wyglądał super ale tofu z sosem wyglądało jak gęsta papka , która przywarła dopatelni i się się przypaliła, czy wiecie gdzie błą
Prawdopodobnie tofu było zbyt miękkie lub zbyt drobno pokrojone 🙁
Pyszne
<3
Warto gdzieś dodać, że jedna porcja to prawie 900 kcal:)