Ingredients
-
100g Biały ryż
-
400ml Bulion warzywny
-
1/2 sztuki Cebula czerwona
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
1 średnia Cukinia250g
-
2 łyżeczki Tymianek
-
z 1 sztuki Skórka z cytryny
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
Do podania
-
do podania Wegański parmezan
Ryż z cukinią
Bardzo często molestujecie mnie w prywatnych wiadomościach i w komentarzach, żebym tworzył więcej szybkich przepisów obiadowych. Tak się składa, że na takie napastowanie nie jestem obojętny! Poddaję się mu i tworzę to, o co tylko prosicie, bo sam również czerpię z tego przyjemność… W końcu to ja pałaszuję te dania jako pierwszy. Dzisiaj postawiłem na ryż z cukinią. Proste i szybkie danie, które można przygotować mając tylko jedynie patelnię i 15 minut wolnego czasu.
Ja do podania zrobiłem wegański parmezan. Świetnie sprawdzi się również ten sklepowy, jak i czarnuszka. Zresztą bez dodatków ryż z cukinią na pewno również będzie pyszny! Zachęcam Was również do sprawdzenia przepisu na ryż w sosie chilli. Jest równie szybki w przygotowaniu!
Składniki
Biały ryż:: 100g | |
Bulion warzywny:: 400ml | |
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Olej:: 1 łyżka | |
Cukinia:: 1 średnia | |
Tymianek:: 2 łyżeczki | |
Skórka z cytryny:: z 1 sztuki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Do podania |
|
Wegański parmezan:: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Pokrój cukinię w kostkę. Do ryżu (po 5 minutach gotowania) dodaj cukinię, skórkę z cytryny oraz tymianek. Gotuj do momentu, gdy ryż będzie gotowy (mniej więcej kolejne 5 minut). W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z domowym wegańskim parmezanem, czarnuszką lub... niczym. |