Ingredients
-
150g Biały ryż
-
10 łyżek Słodki sos chilli
-
400g Pieczarki
-
1 puszka Ciecierzyca240g ugotowanej lub 100g suchej
-
2 łyżeczki Kumin
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Sól
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
1 pęczek Natka pietruszki
Ryż w sosie chilli
Połączenie smaku ostrego, słodkiego i słonego to coś co lubię najbardziej. Ostatnio, w podobnych smakowo klimatach, pojawiły się boczniaki smażone, które bardzo przypadły Wam do gustu, a dzisiaj prezentuję bardziej kompletne danie obiadowe, czyli ryż w sosie chilli. Nie jest to przepis wymyślny, trudny w wykonaniu czy zawierający niecodzienne składniki. Wystarczy uzbroić się w dobry słodki sos chilli, ulubione grzyby i kilka innych pierdół.
Pytania i odpowiedzi:
- Jaki słodki sos chilli wybrać?
Ja użyłem PANTAI Słodki sos chili. Na sklepowych półkach sosów nie brakuje. Ja trzymałbym się tylko z daleka od tych podejrzanie tanich, których cena jest zbliżona do ceny taniego piwa.
- Czym zastąpić słodki sos chilli?
Polecam użycie sosu sriracha (ZOBACZ GDZIE KUPIĆ) z dodatkiem miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego do smaku.
- Co zamiast pieczarek?
Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować na patelni niż pieczarki, żeby nie były gumowate.
Inne ciekawe przepisy na obiad:
- Dahl z czerwonej soczewicy – obowiązkowo zrób do niego chlebki naan
- Ciecierzyca z jarmużem
- Ryż z orzechowym tofu
- Makaron ze szpinakiem i brokułami
- Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami
Składniki
Biały ryż:: 150g | |
Słodki sos chilli:: 10 łyżek | |
Pieczarki:: 400g | |
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Natka pietruszki:: 1 pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Zrobiłam! Proste i pyszne 🙂 Na pewno będę wracać do tego przepisu.
Ciągle wracam i wracam do tego przepisu! Jest fantastyczny!