Ingredients
-
1 sztuka Cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 łyżka Olej
-
200g Ryż Arborio
-
100 ml Białe półwytrawne wino
-
600 ml Bulion
-
1/3 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
3-4 garści Świeży szpinak
-
Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu
Przepis na risotto ze szpinakiem
No i mamy kolejną propozycję na danie z ryżem. Risotto uwielbiam za to, że jest „jednogarnkowe”. Dzięki temu nie muszę marnować czasu na zmywanie stosu garów 😍 Risotto ze szpinakiem, to szybkie i pyszne danie. Idealnie sprawdzi się w dni, w które nie masz czasu ślęczeć w kuchni.
Czy szpinak musi być świeży?
Moim zdaniem tak. Jest kolosalna różnica między risotto ze szpinakiem świeżym, a tym mrożonym. Z mrożonego nie uzyskamy takiego koloru oraz tekstury. Próbować można, ale… szkoda ryżu i wina. Szpinak świeży jest teraz bardzo łatwo dostępny, nie za drogi, więc nic tylko używać 😉
Przy okazji zobacz również risotto z dynią, które jesienią będzie hiciorem, iście wiosenne risotto ze szparagami oraz niecodzienne risotto z orzechami włoskimi.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Olej: 1 łyżka | |
Ryż Arborio: 200g | |
Białe półwytrawne wino: 100 ml | |
Bulion: 600 ml | |
Gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Świeży szpinak: 3-4 garści | |
Opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych lub wegańskiego parmezanu |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|