Ingredients
-
1 duża Cebula
-
2 łyżki Olej
-
300g obranej Dynia
-
2 ząbki Czosnek
-
2cm Imbir
-
200g Ryż Arborio
-
500ml Bulion warzywny
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
1/4 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
1 laska lub 1/4 łyżeczki Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
Risotto z dynią
Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido, piżmowa lub ewentualnie dynia zwyczajna, czyli ta taka wielka, którą często można spotkać podzieloną na kawałki i zafoliowaną na działach z warzywami. Ja akurat upolowałem zwyczajną, ale risotto z dynią wcale nie wyszło zwyczajne.
Jakie jest dzisiejsze risotto dyniowe?
Zdecydowanie delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Delikatnego pazura nadaje tutaj czosnek wraz z imbirem, natomiast wszystko to jest dopełniane przez cynamon i gałkę muszkatołową. Pamiętaj tylko, żeby z tymi dwiema przyprawami nie przesadzić, bo zamiast fajnego dania, wyjdzie Ci dziwny deser 😂 dodaj po prostu tylko ile w przepisie, bez dodatkowej szczypty od serca 😉
Jeśli do czegoś innego potrzebujesz upiec dynię a nie wiesz jak to zrobić, sprawdź koniecznie mój wpis pt. „jak upiec dynię„. Jest to bardzo proste, ale dla początkujących osób, z pewnością taka porada się przyda.
Zanim przejdziesz dalej, polecę Ci od razu kilka innych przepisów
Dania z ryżem – tutaj znajdziesz wszystkie przepisy z ryżem, które są na blogu
Dania z makaronem – tutaj natomiast znajdziesz wszystkie cuda, w których skład wchodzi makaron
Jesli jednak miałbym wytypować potrawy, które ostatnio za mną ciągle chodzą, to byłyby to zdecydowanie curry z batatami oraz wegańskie spaghetti bolognese.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Olej: 2 łyżki | |
Dynia: 300g obranej | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Imbir: 2cm | |
Ryż Arborio: 200g | |
Bulion warzywny: 500ml | |
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki | |
Gałka muszkatołowa: 1/4 łyżeczki | |
Cynamon: 1 laska lub 1/4 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej (średni ogień). Cebulę pokrój w sporą kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż do momentu, gdy się zeszkli, ale nie zrumieni! Zajmie to około 2 minuty. Po tym czasie dodaj dynię pokrojoną w niedużą kostkę, posiekany czosnek oraz obrany i starty imbir. Wymieszaj, przykryj pokrywką i smaż 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. |
2
Gotowe
|
Teraz czas na pozostałe składniki. Wsyp ryż, tartą gałkę muszkatołową, wlej mleczko kokosowe oraz 1/3 - 1/2 bulionu, wrzuć laskę cynamonu przełamaną na pół lub 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu. Gdy ryż pochłonie płyn, dolej resztę bulionu. Gotuj do miękkości ryżu, cały czas na średnim ogniu. Po ugotowaniu i ściągnięciu patelni z ogania, możesz przykryć patelnię jeszcze na chwilę przykrywką, żeby smaki się przegryzły, a ryż na pewno doszedł. Ja podałem risotto z dynią posypane pietruszką. Pycha! |
Bardzo dobre danie!
Zrobiłam dziś, choć nie byłam przekonana bo nigdy takiego połączenia nie jadłam.
Dziękuję za przepis! 🙂
Super, tym bardziej mi miło 🙂