Ingredients
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
1-2 cm Imbir
-
3-4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżeczki Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
1 sztuka Bakłażan
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Majeranek
-
100 ml Wino czerwone pólwytrawne
-
1 sztuka Cukinia
-
1 sztuka Papryka
-
10 sztuk Pomidorki koktajlowe
-
200g Passata
-
do smaku Pieprz
Ratatuj, czyli prosty przepis na gulasz warzywny
Dawno za mną nie chodziły warzywa tak jak dzisiaj. Wewnętrznie czułem, że muszę sobie zapodać dużą ich dawkę, ale nie miałem koncepcji jak… Nagle wpadł mi do głowy pomysł, żeby upichcić RATATUJ (ratatouille)! Jest to nic innego, jak gulasz warzywny. Przepis na niego pochodzi z Francji, a najważniejszymi składnikami są bakłażan, cukinia, papryka, cebula i pomidory.
Z czym jeść ratatuj?
Z czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni. Możesz oczywiście również zjeść bez dodatków.
Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata. Składa się ona również z bakłażana, dużej ilości pomidorów i oliwek. W Indyjskich klimatach znajdziesz u mnie curry z cukinią. To również jest gulasz! Tyle pyszności na tym świecie…
Gulasz warzywny – krótki filmik
Składniki
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Imbir: 1-2 cm | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Cukier: 2 łyżeczki | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Bakłażan: 1 sztuka | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Majeranek: 1 łyżeczka | |
Wino czerwone pólwytrawne: 100 ml | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Papryka: 1 sztuka | |
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk | |
Passata: 200g | |
Pieprz: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i imbir w paski, wrzuć do garnka. Smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj cukier, sól, pokrojonego w dużą kostkę bakłażana i wymieszaj. Smaż 2 minuty. |
2
Gotowe
|
Wsyp przyprawy, wymieszaj. Wlej wino i gotuj 2 minuty. Dodaj pozostałe warzywa, passatę, pieprz, wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 10 minut... GOTOWE! |