Ingredients
-
250g Mąka pszenna
-
300ml Mleko sojowe
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
6 łyżek Miód / Syrop klonowy
-
300g Truskawki
-
szczypta Sól
-
1/3 łyżeczki Kardamon
-
1 łyżeczka Cynamon
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
3 łyżki Olej
-
Opcjonalnie
-
1 łyżka Siemię lniane
Racuchy z truskawkami
Zazwyczaj na słodkie śniadanie lub obiad robię sobie placuszki. Przygotowuje się je ekspresowo i można je zrobić w wielu wariantach. Na blogu ostatnio dużą popularnością cieszyły się racuchy z bananami, więc teraz przyszedł czas na racuchy z truskawkami, bo w końcu mamy na nie sezon, więc trzeba je maksymalnie wykorzystać.
Porady:
- Chcesz zrobić wersję bezglutenową? Racuchy wyjdą również na mące gryczanej! Koniecznie spróbuj.
- Jeśli nie masz pod ręką truskawek, a racuchy spędzają Ci sen z powiek, to sięgnij po inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki.
- Nie chcesz używać mleka sojowego? Nic straconego. Zastąp je ewentualnie mlekiem ryżowym lub migdałowym.
Składniki
Mąka pszenna:: 250g | |
Mleko sojowe:: 300ml | |
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka | |
Miód / Syrop klonowy:: 6 łyżek | |
Truskawki:: 300g | |
Sól:: szczypta | |
Kardamon:: 1/3 łyżeczki | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki | |
Olej:: 3 łyżki | |
Opcjonalnie |
|
Siemię lniane:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Truskawki umyj, pozbądź się zielonych części i pokrój na 4 części. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju (średni ogień). Gdy jest już rozgrzana, rozlewaj na patelni ciasto formując racuszki (1 racuszek = 1 spora łyżka). Po 2 minutach smażenia układaj na racuszkach truskawki, delikatnie je wbijając do środka. Gdy racuszki są już zrumienione, obróć je na drugą stronę i smaż do momentu zrumienienia. |
Super! Jutro wypróbuję
A maka ryzowa bedzie oki?🙂
Ja nie próbowałem, więc polecić nie mogę. Warto spróbować 😉
Domowe mleko kokosowe się nada ? Chce je dać synowi i wolę unikać gotowych produktów, a kokosowe mam zrobione;)
Tak 🙂
Zrobione 🙂 bardzo dobre 🙂
Ja wczoraj zrobilam z maki gryczanej, dodalam troszke wiecej mleka niz w przepisie i wyszly super! Zdrowe i syte, polecam 🙂
Można czymś zastąpić ocet jabłkowy?
Sokiem z cytryny 🙂
Czy mogę użyć wody zamiast mleka?