Ingredients
-
1 duży Seler
-
2 sztuki Pietruszka
-
2 małe Cebula
-
1 główka Czosnek
-
1 sztuka Jabłko
-
3 łyżki Masło roślinne
-
150 ml Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz i sól
Dodatki do obiadu są moim zdaniem nie mniej ważne, od samego dania głównego. Wnoszą one często inną teksturę, wyjątkowy smak… Bez nich obiad byłby nudny. Tym razem postanowiłem pokazać Wam jak zrobić puree z selera i pietruszki. Wyjątkowe, proste i co najważniejsze PRZEPYSZNE!
Puree z selera i pietruszki
W odróżnieniu od klasycznego puree z ziemniaków, warzyw do puree z białych warzyw nie gotuję, a piekę. Dzięki temu seler i pietruszka zachowują więcej smaku, czosnek i cebula nabierają słodyczy, a puree mogę dosmaczyć większą ilością mleczka kokosowego i masła roślinnego, co sprawia, że jest bardziej kremowe.
Dzisiejsze puree możesz zaserwować z klopsikami z kalafiora, klopsikami z soczewicy, kotletami z selera, kotletami z bobu, kotletami warzywnymi… lub innymi ulubionymi. Puree z selera jest uniwersalne i pasuje do bardzo wielu dań.
Składniki
Seler: 1 duży | |
Pietruszka: 2 sztuki | |
Cebula: 2 małe | |
Czosnek: 1 główka | |
Jabłko: 1 sztuka | |
Masło roślinne: 3 łyżki | |
Mleczko kokosowe: 150 ml | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Warzywa dokładnie umyj. Selera przetnij na pół, z czosnku wykrój górną część główki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. |
2
Gotowe
|
Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz do momentu, aż seler zrobi się miękki - możesz sprawdzić wbijając w niego widelec. Gdyby czosnek, cebula i jabłko upiekły się przed warzywami korzeniowymi, to po prostu wyjmij je i piecz dalej sam seler i pietruszkę. |
3
Gotowe
|
Wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Obierz upieczone warzywa. Wrzuć warzywa do kielicha blendera, dodaj mleczko kokosowe, masło roślinne oraz sól i pieprz. Zblenduj - powinno wyjść gładkie puree z selera i pietruszki. Smacznego! |
Jakie masło roślinne Pan poleca?
Ja używam zazwyczaj „Naturale” z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. kupuję w Netto 🙂