• Home
  • Obiady
  • Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

0 0
Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Owoc chlebowca: 2 puszki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Ketchup: 4 łyżek
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Olej: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Pulled Jackfruit – Szarpany Chlebowiec

Na całym świecie niesłychanie popularny jest tzw. pulled pork. Postanowiłem przygotować dla Was i dla siebie, wegańską alternatywę tego dania. Pulled jackfruit, czyli szarpany owoc chlebowca, bo o nim mowa, to świetny, roślinny zamiennik.

Z czym go jeść i do czego używać?

Szarpany chlebowiec świetnie sprawdzi się m.in. w burgerze, w sałatce lub w towarzystwie ryżu, czy też pieczonych ziemniaków. Idealna propozycja nie tylko na obiad i kolację. Podany na świeżym chlebie, z ulubionymi warzywami i smarowidłami, to prawdziwa PETARDA ŚNIADANIOWA 😊

Nie wiesz do czego jeszcze możesz użyć jackfruita? Polecam Ci gulasz z owocem chlebowca. Mocno grzybowa i rozgrzewająca propozycja obiadowa. Z pewnością Cię zachwyci.

Przy zakupie jackfruita, zwróć uwagę, aby był w słonej zalewie, a nie w syropie. Gdzie go dostaniesz? Kliknij TUTAJ i sprawdź. Czasami bywa w marketach.

Pulled Jackfruit - Szarpany Chlebowiec

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Owoc chlebowca: 2 puszki
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3-4 ząbki
Ketchup: 4 łyżek
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 1 łyżka
Olej: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Tymianek: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Owoc chlebowca odcedź i opłucz. Odkrój twardszą część i ją pokrój. Włóknistą część rozdziel w palcach. Ma wyglądać jak na zdjęciu.

2
Gotowe

Posiekaj czosnek i cebulę. Dodaj wszystkie składniki do miski i wymieszaj.

3
Gotowe

Rozłóż zamarynowanego chlebowca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 30-40 minut.

Konrad Budzyk

Sałatka z makaronem ORZO
previous
Sałatka z makaronem ORZO
Hummus z kalafiora
next
Hummus z kalafiora
Sałatka z makaronem ORZO
previous
Sałatka z makaronem ORZO
Hummus z kalafiora
next
Hummus z kalafiora
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria

Zamierzam dzisiaj zrobić, ślinka cieknie na samą myśl!

Konrad Budzyk

<3

Kasia

Właśnie się piecze. Ale pięknie pachnie! Świetny przepis 🙂

Konrad Budzyk

Dziękuję, bardzo mi miło <3

Aga

Zrobiłam dzisiaj, żeby dodać go do zapiekanek z pieczarkami i wyszedł super! Dzięki za przepis <3

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Malwina

Ile gam chlebowca jest w jednej puszce? Bo ja kupiłam w paczkach i nie wiem, jak przeliczać składniki, w jednej paczce mam 200gram chlebowca.

Konrad Budzyk

U mnie puszka miała około 400g, czyli około 220g po odlaniu 🙂

Anna

Jak długo należy marynować owoc w przyprawach?

Konrad Budzyk

Najlepiej całą noc 🙂

Martyna

Piekłam 30 minut i mi się spaliło ☹️

Konrad Budzyk

Dużo zależy od piekarnika, trzeba niestety pilnować 🙁

Martyna

Ale chyba wiem dlaczego. Ja użyłam jednej puszki zamiast dwóch, więc powinnam też zmniejszyć czas pieczenia. Dzisiaj podejście numer dwa 😁

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here