Ingredients
-
2 łyżki Nasiona chia
-
100ml Mleczko kokosowe1/4 puszki
-
100ml Mleko roślinne
-
do smaku Cukier trzcinowy
-
Opcjonalnie
-
5 łyżek MangoU mnie pulpa
-
1 łyżka Jagody goji
Pudding chia
Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej, stały się bardzo popularne w naszym kraju. Największe sieci sklepów dyskontowych od niedawna wprowadzają je na swoje półki, co zapewne jest spowodowane bumem na bycie fit i zdrowe odżywianie. W sklepach ze zdrową żywnością brylują od dawna, ale to dzięki pokazaniu się w szerokiej sprzedaży, zaczęły trafiać do mas, które je pokochały. To co dało się dzięki temu zaobserwować, to znaczy spadek ich ceny i wysyp przepisów. Gdy zaczynałem weganizm, pamiętam, że nasionka chia były stosunkowo dosyć drogie. Ich włączenie do diety było wtedy bardzo okazjonalne. Właśnie na początku weganizmu poznałem pudding chia, do którego szły prawie wszystkie moje zasoby nasionek.
Składniki
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Mleczko kokosowe:: 100ml | |
Mleko roślinne:: 100ml | |
Cukier trzcinowy:: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Mango:: 5 łyżek | |
Jagody goji:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rewelacyjne jako śniadanie 😃
U mnie właśnie wczoraj było na śniadanie razem z napojem chia 🙂
Ja od ponad dwóch tygodni jem na śniadanie z jogurtem, syropem z agawy i różnymi suszonymi owocami.
Pychotka:)
Właśnie słyszałem, że sporo ludzi je z jogurtem. Ciekawe czy dobre… Jak dorwę sojowy, to się przekonam 🙂
EXTRA Prosty smaczny zdrowy.
Czy zamiast mleka sojowego można dodać zwykle zwierzęce ?
Tak 🙂
Cudowne połączenie, wyszło mega!
Dziękuję 🙂