Ingredients
-
200 ml Mleko sojowe
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
200g Mąka pszenna
-
100g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
4 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
200g Borówki
-
Na kruszonkę
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
W prostocie siła, właśnie dlatego ukręciłem to proste wegańskie ciasto z borówkami! Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, które znajdziesz nawet w osiedlowym sklepie.
Jest to naprawdę szybkie ciasto z borówkami. Od momentu wyciągnięcia miski z szafki, do tej cudownej chwili, gdy wyciągniesz gorące ciasto z piekarnika, powinna minąć zaledwie godzina! Zresztą większość z tego czasu zajmie pieczenie, a Ty w tym czasie możesz odpocząć, ponieważ zmywania i sprzątania nie będzie za wiele.
Proste wegańskie ciasto z borówkami
Dzisiejsze ciasto z borówkami jest wegańskie. Oznacza to, że jest to ciasto BEZ jajek i BEZ mleka, ale ZE wspaniałym smakiem i przeznaczone DLA KAŻDEGO!
Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie każdy, dlatego nie masz na co czekać, trzeba zakasać rękawy i odpalić piekarnik.
Ciasto wegańskie – KĄCIK PORAD
- Moja tortownica ma średnicę 20cm. Możesz również użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu troszkę niższe.
- Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
- Piecz ciasto z borówkami „do suchego patyczka”. Po wbiciu patyczka w środek ciasta, patyczek powinien być suchy, nieoblepiony przez jeszcze surowe ciasto.
- Gotowe ciasto krój dopiero po przestudzeniu.
Lubisz takie proste wypieki? Sprawdź koniecznie mój przepis na chlebek bananowy, babkę cytrynową z makiem oraz ciasto z cukinią. Jestem przekonany, że w każdym z tych przepisów się zakochasz!
Składniki
Mleko sojowe: 200 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 200g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Olej: 4 łyżki | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Borówki: 200g | |
Na kruszonkę |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wegańskie ciasto z borówkami |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Kruszonka |
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Same pyszności tutaj. Chętnie spróbuję tego cista
Zaczęłam robić ciasto z borówkami. Już wszystko było naszykowane, ale okazało się, że nie mam jajek. Szybki rzut okiem co podpowie internet i jestem tutaj. Do ciasta dałam zwykłe mleko oraz więcej borówek i muszę powiedzieć, że nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznego ciasta. 💓
Bardzo mi miło <3
Hej, jakiego masła roślinnego używasz?
Jakie to dobre wyszło 🙂 ale mam dwa pytanie:
Co do samej kruszonki się nie wypowiem bo z lenistwa nie robiłam 🙈
Odstawia się mleko z cytryną(można z octem jabłkowym również) aby zrobić roślinny kefir/maślankę. Jeśli ktoś może nabiał to może dać po prostu kefir z mleka krowiego 🙂
Można jak najbardziej 🙂
czy mleko owsiane może być? 🙂
Myślę, że bez problemu 🙂
Hej, czy jagody mrozone tez beda funkcjonowac?
Myślę, że tak, ale mogą puścić więcej soku, tak więc istnieje ryzyko zakalca 🙂
Czy borówki mogą być mrożone? Moje krzaki są już prawie łyse za to mam dużo mrożonych 😁
Myślę, że tak, ale mogą puścić więcej soku, tak więc istnieje ryzyko zakalca 🙂
Czy przy zastąpieniu mąki pszennej bezglutenową, też wyjdzie ?☺️
Nie robiłem niestety z bezglutenową, więc nie chcę obiecywać 🙂
Żadne jadlonomie czy inne dziwactwa , tylko to ciasto wychodzi przepyszne, robiłam z różnych przepisów i zawsze wychodziło mi glutowate , ciężkie , jedno nawet wyrzuciłam mimo , że przepis ogólnie jest bardzo podobny i jest super prosty mąka , olej , mleko , jednak
tylko z tego przepisu wychodzi idealne , puszyste . Robię już 8 raz , już na pamięć znam proporcje, z truskawkami , rabarbarem , czereśniami . No bajka .
Ooo bardzo mi miło, że przepis się sprawdza <3
Super przepis, dzieci zadowolone, od kiedy znalazłam przepis pieczone już z 10 razy, próbowałam też z malinami i rowniez smaczne 🙂
Bardzo mi miło! 🙂