Ingredients
-
1/2 puszki Ciecierzyca
-
2 łyżki Majonez
-
1 łyżka Sos sojowy
-
4 sztuki Suszone pomidory
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/2 łyżeczki Bazylia
-
do smaku Pieprz i sól
-
Pozostałe
-
1 sztuka CukiniaOkoło 300g
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
150g Bułka tarta
-
do smażenia Olej
-
Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych.
Przepis na proste klopsiki wegańskie
Już od kilku tygodni chodziły za mną wegańskie klopsiki. Nie za duże, okrągłe, chrupiące, dobrze doprawione… Do tego umieszczone w świeżej bułce, skąpanej w sosie… Oj jestem usatysfakcjonowany dzisiejszym obiadem. Oczywiście te wegetariańskie pulpety, mogą również wylądować na makaronie lub kaszy! Świetnie sprawdzą się też w tortilli 😍
Czy pulpeciki wegańskie muszą być smażone?
Oczywiście, że nie! Możesz je również upiec w piekarniku, ale… Warto czasami zgrzeszyć i postawić na smażone. Dzięki smażeniu uzyskamy wspaniałą, chrupiącą skorupkę dookoła i delikatny środek. Coś niebywale zachwycającego.
Klopsiki wegańskie – kilka porad
- Do masy dodałem wegański sojonez, domowej roboty. Naprawdę niesamowicie podbija smak! Oczywiście świetnie sprawdzi się rówież mayo ze sklepu.
- Jeśli lubisz pikantne dania, to koniecznie dodaj sosu sriracha lub ostrej papryki.
- Jeśli tylko masz możliwość, to dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych. Wpłyną one na smak, oraz w niewielkim stopniu na konsystencję.
- Chcesz je upiec w piekarniku? Spoko, ale posmaruj je wcześniej deliaktnie olejem. Dzięki temu ładnie się zarumienią.
Jeśli spodobał Ci się przepis, to koniecznie zobacz również klopsiki warzywne jak w ikea, oraz klopsiki z orzechów włoskich. Dodatkowo może Cię zainteresować pizza z patelni bez drożdży, którą się zajadam na okrągło 😂
Składniki
Ciecierzyca: 1/2 puszki | |
Majonez: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Suszone pomidory: 4 sztuki | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Bazylia: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Pozostałe |
|
Cukinia: 1 sztuka | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Bułka tarta: 150g | |
Olej: do smażenia | |
Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki płatków drożdżowych. |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W wysokim naczyniu umieść ciecierzycę, majonez (u mnie domowy sojonez), sos sojowy, suszone pomidory, obrany czosnek i przyprawy. Blenduj na gładką masę. Do miski zetrzyj cukinię, dodaj posiekaną zieloną cebulkę (zieloną część), masę powstałą po blendowaniu oraz bułkę tartą. Tą ostatnią najlepiej dodawaj stopniowo, bo ilość, która będzie potrzebna zależy m.in. od cukinii. U mnie było to 150g. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na bok, na 10 minut. |
2
Gotowe
|
rozpadają mi się podczas smażenia na patelni:(
Może za mało jest dodane bułki tartej lub za dużo. Konsystencja musi być „glinkowata”
Czy można jakoś pominąć majonez ?
Teoretycznie olejem 🙂 Taka sama ilość oczywiście 🙂
Cukinia na dużych oczkach ??
Tak 🙂
U mnie też się wszystko rozpada. Konsystencja odpowiednia jak w opisie.
Klopsy tragedia 😵