Ingredients
-
Na ciasto
-
250 ml Mleko roślinne
-
50g Drożdże
-
6 łyżek Cukier trzcinowy
-
500g Mąka pszenna
-
80g Margaryna
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
szczypta Sól
-
Dodatkowo
-
do posmarowania Mleko roślinne
-
Na lukier
-
50g Cukier puder
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
Opcjonalnie
-
50g Dropsy czekoladowe
-
30g Kandyzowane owoce
Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka, ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan.
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka
Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce – są one w środku, jak i na wierzchu. Oczywiście to czy coś dodasz do swojego ciasta i co to będzie, to zależy tylko od Ciebie i od tego co lubisz. Świetnie będą pasowały tutaj rodzynki, posiekane suszone morele, kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, orzechy… Możliwości jest naprawdę wiele.
Gotowe, przestygnięte ciasto drożdżowe polałem lukrem, posypałem kandyzowanymi owocami i posiekanymi orzechami. Takie udekorowanie ciasta serdecznie Ci polecam. Jeśli chcesz, możesz również zrobić kruszonkę -> Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta. Posyp nią wyrośnięte ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź również:
- Wegański piernik
- Jagielnik kokosowy
- Proste wegańskie ciasto z borówkami
- Bułeczki cynamonowe
- Zakręcona drożdżówka z czekoladą
Czas zakasać rękawy i zabrać się za pieczenie. W końcu dzisiejsze wegańskie ciasto drożdżowe samo się nie zrobi!
Ciasto drożdżowe – KĄCIK PORAD
- Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne.
- Ciasto dzielę na 8 kulek, żeby po upieczeniu ładniej wyglądało. Jeśli chcesz, możesz dać ciasto w całości do foremki.
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Drożdże: 50g | |
Cukier trzcinowy: 6 łyżek | |
Mąka pszenna: 500g | |
Margaryna: 80g | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta | |
Dodatkowo |
|
Mleko roślinne: do posmarowania | |
Na lukier |
|
Cukier puder: 50g | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Opcjonalnie |
|
Dropsy czekoladowe: 50g | |
Kandyzowane owoce: 30g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałą mąkę, roztopioną margarynę (nie gorącą!), ekstrakt waniliowy oraz sól i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli dodajesz czekoladę lub suszone owoce, to teraz możesz je dodać i wyrobić jeszcze przez chwilę ciasto. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. |
2
Gotowe
|
Wyłóż foremkę "keksówkę" papierem do pieczenia lub wysmaruj delikatnie margaryną. |
3
Gotowe
|
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Podziel ciasto na 8 części i ukulaj kuleczki. Kulki ciasta ułóż w foremce koło siebie, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. |
4
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto wysmaruj delikatnie mlekiem roślinnym. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. |
5
Gotowe
|
Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia i udekoruj. Wegańskie ciasto drożdżowe jest już gotowe, smacznego! |
Czy mogę użyć wody zamiast mleka?
Niby tak, ale zawsze lepiej użyć mleka, bo będzie lepszy smak 🙂
zakalec wyszedl xd
Może po prostu za krótko był pieczony. Ewentualnie pytanie, czy drożdże „ruszyły” lub czy nie było gorące masło dodane do ciasta? Jest to zwykłe ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi 🙂
To napisz tym co się nie znają Że ważne by drożdże zaczęły pracować, ruszyły i wtedy wykonać dalszy ciąg pracy.Eh
Fajne ciasto uroslo bardziej niz się spodziewałam, dobry przepis. Polecam 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Wyjdzie jak zastąpię margarynę olejem?
Nie miałam w planie ale……
Zrobiłam w małej okrągłej brytfance.
Dość fajnie wyszło.
Dodatki do kawałeczki czekolady.
Mleko dałam migdałowe.
Ten przepis to złoto!!! Dzieki !:)