Ingredients
-
200g Płatki jęczmienne
-
500g Mleko roślinne
-
2 sztuki Jabłko
-
50g Śliwki suszone
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
1 łyżeczka Cynamon
-
1 laska Wanilia
Płatki owsiane zdominowały zawartość śniadaniowych misek wielu Polaków. Są jednak na sklepowych półkach również inne rodzaje płatków, po które warto sięgnąć. Dzisiaj na śniadaniu królowały u mnie płatki jęczmienne. Ich przygotowanie jest identycznie jak owsianych, ale delikatnie się od nich różnią, dlatego warto dla odmiany po nie sięgnąć. Płatki jęczmienne to po owsianych najpopularniejsze nieprzetworzone płatki (tak wynika z moich obserwacji). W dużych marketach mamy do wyboru nie tylko różne firmy, ale również, tak samo jak w przypadku owsianych, wersję normalną („górskie”), jak i błyskawiczne. Ja zachęcam do wybierania tych pierwszych.
Jakie mleko i czy dosładzać?
Zaserwowałem sobie płatki jęczmienne na śniadanie, tak więc są one na słodko (uwielbiam słodkie śniadania). Ugotować możemy je na dowolnym mleku (najlepiej roślinnym). W szczególności polecam domowej roboty mleko kokosowe. Na wierzchu, jak zresztą widać po zdjęciu i przepisie, pojawiły się jabłka (najlepiej wybierać twarde) oraz śliwki suszone. Jeśli lubisz bardziej słodkie śniadania, to dodaj więcej miodu lub syropu roślinnego do płatków.
Składniki
Płatki jęczmienne:: 200g | |
Mleko roślinne:: 500g | |
Jabłko:: 2 sztuki | |
Śliwki suszone:: 50g | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Wanilia:: 1 laska |
Wykonanie
1
Gotowe
15 min
|
Płatki wrzuć do garnka, zalej mlekiem i wstaw na gaz. Ugotowanie ich powinno zająć maksymalnie 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ich stan. |
2
Gotowe
10 min
|
W czasie, gdy płatki się gotują, pokrój śliwki, obierz jabłka i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię (średni gaz) i wrzuć owoce. Smaż co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka już zmiękną, zdejmij patelnię znad palnika, dodaj cynamonu i dobrze wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Gdy płatki są już ugotowane, wyłącz gaz, dodaj miód i wanilię, wymieszaj i wyłóż do miseczek. Nałóż również usmażone jabłka na wierzch i zajadaj ze smakiem. |
Koniecznie muszę kupić płatki jęczmienne. Wygląda przepysznie 🙂
I tak też smakuje 🙂
Wczoraj robiłam, wyszło baardzo smaczne. Nie dodałam żadnego słodu, bo i tak było dla mnie wystarczająco słodkie. Pasuje mi w tym to smażone jabłko, nie bolał mnie po nim brzuch, co przy zjedzeniu surowego na śniade się zdarza. 🙂 Teraz wykorzystuję smażenie owoców do innych wariantów śniadaniowych. 🙂
Też tak mam ze świeżymi jabłkami 🙁